Degskrapa
(degskrapa, skrapkort, chokladskrapa, kamskrapa, fixkam)
dough scraper
grattoir à pâte
raschietto per pasta
Teigschneider
cortador de masa
Grupper inom
Bakredskap:
Degskrapa (skrapkort = utan handtag) användes till att samla ihop deg vid knådning/rivning av deg och för att dela degen i mindre bitar. Ursprungligen var det bagarens längdmått för att dela degen i lika stora bitar och på degskrapor brukar en centimeterskala finnas. Även hemmabagaren bör ett sådant hjälpmedel. Finns i olika bredder och bör vara av rostfritt stål med handgrepp. Kostar mindre än 100 kr.
Chokladskrapa är i sak detsamma som degskrapa, men bör vara minst lika bred som en pralinform (20 cm). Används till temperering/tablerering av choklad (läs mer > Smälta, temperera choklad), skrapa ren pralinformar (läs mer > Om chokladpraliner) och liknande.
Kamskrapa är ett räfflat skrapkort vanligtvis av hårdplast. Används när man vill göra vackra spiraldekorationer av choklad (läs mer > Om chokladdekorationer). Sådan är svår att hitta i handeln. Däremot kan man köpa en enkel och billig "fixkam" som används vid plattsättning av kakel. Finns hos byggvaruhusen, kostar en 10:a.
Skrapa: Sägs bara "skrapa" brukar en gummiskrapa ("slickepott") avses. Läs mer > Skrapor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Recept med Degskrapa
Det finns 13 recept med Degskrapa
-
Gjutna, fyllda chokladpraliner - grundrecept
Tid: 3 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Woll Roll Bread, vitt yllebröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chiffon-anslag, Chiffon cake, sockerkaka på vispad gula och vita
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougat
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Temperera choklad, IMP-metoden och tablering
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel chokladdekoration
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad enkel sockerfondant
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mörkt levainbröd utan fördeg
Tid: 45 min (+ 28 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Håkan Johansson, bagare