Grisfötter à la daube med ättika

Ättika, ättiksyra

(matättika, inläggningsättika, ättiksprit, inläggningsättika, 1-2-3-lag)

Latin: acetum

Engelsk översättning vinegar, acetic acid

Fransk översättning vinaigre blanc, acide acetique

Italiensk översättning aceto bianco

Tysk översättning starker Essig

Spansk översättning vinagre concentrado

Ättika är en färglös vätska med starkt sur smak som kan framställas genom jäsning av etanolhaltig vätska med ättiksyrabakterier (vinäger) som sedan destilleras, eller genom utspädning av kemiskt framställd ättiksyra med vatten. Till skillnad från vinäger har den inga andra aromer än syran. Ättika upplevs som vass och stickig även vid låga koncentrationer. Den är flyktig och irriterar näshålla och andra slemhinnor.

  • Smak: Extremt sur smak.
  • Alternativ vara: Vinättika, vinäger.
  • Förvaras i rumstemperatur alltid oåtkomligt för barn!

Ättikssyra är en färglös vätska med stickande lukt, som framställs av etanol (alkohol), metanol (träsprit) eller på annat sätt. Syran har en konserverande verkan och håller mögel och baktier borta. Man talar om följande ättikor beroende på utspädningsgrad av ättikssyran.

  • Matättika med cirka 3% ättiksyra. Används i dressingar, såser etc. (1 del 12%-ig + 3 delar vatten = 3%).
  • Inläggningsättika med cirka 5% ättiksyra. Används till inläggning (2 delar 12%-ig + 3 delar vatten= 5%).
  • Ättikssprit 12% ättiksyra är den ättika man vanligen köper och vanligtvis avser om det bara står "ättika".
  • Absolut ren ättika 24% används normalt till annat än matlagning. (1 del 24%-ig + 1 del vatten = 12%).

1-2-3-lag (inläggningsättika) = 1 del ättika 12%, 2 delar strösocker och 3 delar vatten. Koka ihop och låt kallna. Ibland förekommer begreppet inläggningsättika i recept. 


SÅ ANVÄNDS ÄTTIKA

I matlagning används ättika främst till inläggningar av ättiksgurka, pickles, sill/strömming, gurka och annat. Förekommer som smaksättare, men saknar vinägerns arom som därför oftatare används. Ättika friskar upp mat som annars kan vara lite tråkig, till exempel några droppar på kalvsyltan eller till inkokt lax och kokta grisfötter. Ättika i sötsur sås passande till dillkött är klassisk. Använd ättika med försiktighet, några droppar för mycket kan göra anrättningen alltför sur.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12

Läs mer

Grundsmakerna

Absolut ren ättika 24%

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Ättika, ättiksyra

Det finns 85 recept med Ättika, ättiksyra