Filodeg är papperstunn deg av vetemjöl, vatten, matolja och salt, som vid gräddning blir luftigt och mycket frasigt (läs mer > Om filodeg). Degen används till pajer, piroger och andra maträtter, liksom till desserter och bakverk. En asiatiskt motsvarighet (won ton) tillagas av rismjöl som främst används till vårrullar (läs mer > Färdig vårrulledeg). Det finns färdig filodeg i rulle att köpa i butik. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan
- Vikt/format: Lövtunna ark, standardmått 33x43 centimeter. Plattorna skall vara mjuka och smidiga.
- Smak: Brödsmak.
- Alternativ vara: Vårrulledeg, smördeg.
- Försäljning: Säljs vanligtvis som färskvara, 6 ark 20x50 cm.
- Jämförpris: Butikspris 50-75 kr per kilo.
- Förvaring: I frys 6 månader. Tinad förpackning hållbar cirka 3 dagar i kylskåp. Känslig för uttorkning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-01
Läs mer
Färdig vårrulledeg, dumplingsdeg
Film: Industriell tillverkning filodeg
Film: Balkan Burek - hemlagad smaksatt filodeg
Recept med Färdig filodeg
Det finns 19 recept med Färdig filodeg
-
Firecracker prawns, friterade jätteräkor i filodeg med sötsur sås ¤
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Så viks dumplings och vårrullar till triangel, rulle och fyrkant
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spanakopita, grekisk spenatpaj eller pirog i filodeg
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Filodegspaket med kaneläpplen
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Lutfiskvårrulle med baconnubb, grönärtskräm och örtsallad
Tid: 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Team Milko
-
Galaktoboureko, mannagrynspudding i filodeg på grekiskt vis
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Köttfärs- och paprikarullar i filodeg
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Filodegsrullar med quornfärs och myntayoghurt (plockmat)
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pernilla
-
Carinas heta glass
Tid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina
-
Hemlagad filodeg
Tid: 1 tim 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan