Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 191

Kcal / portion: 422

GBR (GI) / port: 6
Recept: 5066 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 3%
Kolhydrater: 34%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Semolinagryn 4.0 dl 21%
Mjölk 12.0 dl 14%
Smör 1.0 msk 2%
Strösocker 3.0 dl 23%
Ägg 6.0 styck 7%
Vaniljextrakt konc. 1.5 tsk %
Filodegsark (50x25cm) 6.0 styck 17%
Stor ugnsform > Äts ej
Garnering:
Vatten 4.0 dl 0%
Strösocker 2.0 dl 15%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 0%
Kockskolan:
Om pudding > Äts ej
Om filodeg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Plate on a budget" under bilden.
- Sätt ugnen på 190°C.
- Smet: Hetta upp mjölk i en kastrull. Tillsätt semolina. Låt sjuda under omrörning tills gröten tjocknar. Rör ner smör.
- Vispa ägg, socker och vanilj pösigt och luftigt i en kastrull. Blanda ner detta i semolinagröten.
- Pudding: Smält smör. Fetta in en ugnsform. Lägg i tre lager filodeg och pensla med smör mellan varje lager. Häll i smeten och vik in kanterna. Pensla mellan lagren vid behov. Täck med tre lager filodeg med penslad smör emellan. Skär av överflödet runt formen. Vik in kanten. Skåra med vass kniv det övre lagret filodeg kors och tvärs i portionsbitar.
- Grädda: Sätt in i ugnen 35-45 minuter tills filodegen fått färg.
- Garnering (sockerlag): Hetta upp vatten, socker och skal av citron i en kastrull. Låt sjuda 5 minuter. Pressa ner saften av citronenen. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
- Häll garneringen över puddingen när den är klar. Serveras ljummen eller kall i portionsbitar.
Kockens kommentar
Detta är en mycket söt efterrätt. Man kan med fördel minska sockerhalten i smeten eller hoppa över garneringen.Semolina är malda gryn av durumvetekärnans hårda inre (frövitan). Läs mer, klicka på ingrediensen. Motsvarande malt av brödvete (vanligt vete) är mannagryn (se recept > Mannagrynspudding). Semolinagryn viktökar 3 gånger sin vikt, vilket beräknas automatiskt i Kockskolans system. Därvid skall vatten inte anges för att inte dubbelräknas. Används mjölk så anges ingrediens semolina med tillagningssätt "rå" för att få rätt portions- och näringsvärden. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding
Liknande recept som Galaktoboureko, mannagrynspudding i filodeg på grekiskt vis
-
Lätt äggkräm med citron och bär
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Gammaldags vaniljpudding
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Zester Daily
-
Crčme caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crčme brûlée, bränd äggkräm
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjuten pumpacreme, äggkräm med mashmallows, inkokt pumpa och rostad mandel
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk eller modern chokladpudding
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raspberry Romanoff, jordgubbskräm
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Snömos (äppelfromage)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan