Galaktoboureko, mannagrynspudding i filodeg på grekiskt vis

Foto: Plate on a Budget

Galaktoboureko, mannagrynspudding i filodeg på grekiskt vis

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Semolinagryn

4.0 

dl

Mjölk

12.0 

dl

Smör

1.0 

msk

 

Strösocker

3.0 

dl

Ägg

6.0 

styck

Vaniljextrakt konc.

1.5 

tsk

Filodegsark (50x25cm)

6.0 

styck

Stor ugnsform >

 

 

 

Garnering:

 

Vatten

4.0 

dl

Strösocker

2.0 

dl

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

 

Kockskolan:

 

Om pudding >

 

 

Om filodeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 191

Kcal / portion: 422

GBR (GI) / port: 6

Recept: 5066 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 3%

Kolhydrater: 34%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 220 gram)

Ingredienser

Visa:

Semolinagryn 4.0 dl 21%

Mjölk 12.0 dl 14%

Smör 1.0 msk 2%

 

Strösocker 3.0 dl 23%

Ägg 6.0 styck 7%

Vaniljextrakt konc. 1.5 tsk %

Filodegsark (50x25cm) 6.0 styck 17%

Stor ugnsform > Äts ej

 

Garnering:

Vatten 4.0 dl 0%

Strösocker 2.0 dl 15%

Citron juice+fruktkött 0.5 styck 0%

 

Kockskolan:

Om pudding > Äts ej

Om filodeg > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Plate on a budget" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 190°C.
  2. Smet: Hetta upp mjölk i en kastrull. Tillsätt semolina. Låt sjuda under omrörning tills gröten tjocknar. Rör ner smör.
  3. Vispa ägg, socker och vanilj pösigt och luftigt i en kastrull. Blanda ner detta i semolinagröten.
  4. Pudding: Smält smör. Fetta in en ugnsform. Lägg i tre lager filodeg och pensla med smör mellan varje lager. Häll i smeten och vik in kanterna. Pensla mellan lagren vid behov. Täck med tre lager filodeg med penslad smör emellan. Skär av överflödet runt formen. Vik in kanten. Skåra med vass kniv det övre lagret filodeg kors och tvärs i portionsbitar.
  5. Grädda: Sätt in i ugnen 35-45 minuter tills filodegen fått färg.
  6. Garnering (sockerlag): Hetta upp vatten, socker och skal av citron i en kastrull. Låt sjuda 5 minuter. Pressa ner saften av citronenen. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
  7. Häll garneringen över puddingen när den är klar. Serveras ljummen eller kall i portionsbitar.

Kockens kommentar

Detta är en mycket söt efterrätt. Man kan med fördel minska sockerhalten i smeten eller hoppa över garneringen.

Semolina är malda gryn av durumvetekärnans hårda inre (frövitan). Läs mer, klicka på ingrediensen. Motsvarande malt av brödvete (vanligt vete) är mannagryn (se recept > Mannagrynspudding). Semolinagryn viktökar 3 gånger sin vikt, vilket beräknas automatiskt i Kockskolans system. Därvid skall vatten inte anges för att inte dubbelräknas. Används mjölk så anges ingrediens semolina med tillagningssätt "rå" för att få rätt portions- och näringsvärden. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Mannagrynspudding

Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding

Liknande recept som Galaktoboureko, mannagrynspudding i filodeg på grekiskt vis