Ättika, ättiksyra
(1. ättiksyra, isättika 2. ättika, matättika, inläggningsättika 3. ättikslag, ättiksprit 12%, absolut ren ättika 24%, vinättika, 1-2-3-ättikslag)
Latin: acetum
1. acetic acid 2. UK: spirit vinegar, US: distilled vinegar, Canada: white vinegar 3. vinegar solution
1. acide acétique 2. vinaigre blanc 3. solution de vinaigre
1. acido acetico 2. aceto bianco 3. soluzione di aceto
1. Essigsäure 2. Essig 3. Essiglösung
1. ácido acético 2. vinagre blanco 3. encurtir, solution de vinaigre
Ättiksyra (E260) är en färglös vätska med stickande lukt som framställs kemiskt av etanol (alkohol), metanol (träsprit) eller på annat sätt (läs mer > Om vinäger). Ren syra kallas ibland isättika för att den i rumstemperatur liknar is (se film via länk nedan > Hot ice...). Syran har en konserverande verkan och håller mögel och bakterier borta. Används till exempel som lösningsmedel i färg och till acetylsalicylsyra som ingår i huvudvärkstabletter. Syran och dess salter (acetater) är vattenlösliga och utspädd kallas syran ättika som används i matlagning och till rengöring.
Ättika är utspädd kemiskt framställd ättiksyra. Vinäger är också en form av ättika innehållande ättiksyra (läs mer > Om vinäger). Till skillnad från vinäger har ättika inga aromer eller smak annat än syran. Ättika upplevs som vass och stickig även vid låga koncentrationer. Den är flyktig och irriterar näshålla och andra slemhinnor (läs mer > Irritanter). Vinättika (bild ovan t.h.) var förr namn på vinäger och en produkt i handeln som numera inte finns. Se recept, kicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Matättika med cirka 3% ättiksyra. Används i dressingar, såser etc. (1 del 12%-ig + 3 delar vatten = 3%).
- Inläggningsättika med cirka 5% ättiksyra. Används till inläggning (2 delar 12%-ig + 3 delar vatten= 5%).
- Ättikssprit 12% ättiksyra är den ättika man vanligen köper och vanligtvis avser om det bara står "ättika".
- Absolut ren ättika 24% används främst till nergörning (1 del 24%-ig + 1 del vatten = 12%). Läs mer > Absolut ren ättika 24%.
- Smak: Extremt surt. Farlig att dricka ren.
- Alternativ vara: Vinäger.
- Försäljning: Förekommer som 12 och 24-%-ig. Även ekologisk.
- Jämförpris: 12%: 15-30 kr/liter (EKO 60-70 kr/liter). 24%: 60-70 kr/liter.
- Förvaras i rumstemperatur alltid oåtkomligt för barn!
SÅ ANVÄNDS ÄTTIKA 12%
Som smaksättare: 12%-ig ättika används i matlagning som smaksättare, men saknar vinägerns arom som därför oftare används. Ättika friskar upp mat som annars kan vara lite tråkig, till exempel några droppar på kalvsyltan, den inkokt laxen, eller till kokta grisfötter. Ättika i bruna bönor eller i sötsur sås passande till dillkött är klassiskt. Använd ättika med försiktighet, några droppar för mycket kan göra anrättningen alltför sur.
Till inläggningar 1-2-3-lag: 1 del ättika 12%, 2 delar strösocker och 3 delar vatten. Koka ihop och låt kallna. Klassiskt är inläggning av gurka, pickles, sill/strömming med mera. Ibland förekommer begreppet inläggningsättika i recept vilket då inte innehåller socker (även om man kanske avser att socker skall ingå). Läs mer > Om inläggning, marinering, macerering.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11
Läs mer
Om inläggning, marinering, macerering ¤
Film: Hot ice from baking soda and vinegar
Recept med Ättika, ättiksyra
Det finns 88 recept med Ättika, ättiksyra
-
Klassisk inkokt makrill, kokt makrill
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dillkyckling i sötsur sås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mintkyssar
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kall rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svamp
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Syltade nypon
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlagd glasmästarsill
Tid: 10 min (+ 6 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånsk brunkål av vitkål
Tid: 1 tim 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Kastanj- och grönkålssill
Tid: 20 min (+ 48 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Hawaiitoast med förlorade ägg
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan