Våffeljärn

Våffeljärn

(våffeljärn, våffelgrill, belgiskt våffeljärn)

Våffeljärn gjordes förr i gjutjärn med långa handtag (bild ovan till höger). De läggs på spisplattan och måste vändas en gång. En gammal sådan fungerar alldeles utmärkt till att grädda våfflor med. Numera används mest elektrisk apparat där våfflan blir stek på båda sidorna samtidigt. Det finns olika modeller. Klassiskt är de som ger femdelade hjärtformer, men fyr- eller sexdelad finns också liksom de som ger fyrkantiga eller rektangulära våfflor. Moderna järn har "non-stickbeläggning" som gör det lättare att lossa den färdiga våfflan.

Belgiska våffeljärn: Så kallade belgiska våfflor är tjockare och fyrkantiga och tillagas i apparat anpassat för detta (bild nere till höger). Se recept > Belgiska våfflor. Läs mer > Om våfflor, så tillagas våfflor.

Rånjärn är motsvarande verktyg för tillagning av tunna rån (minivåfflor) eller rånstrutar. Se > Rånjärn.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09

Läs mer

Om våfflor, så tillagas våfflor

Om kex och rån

Rånjärn

Recept med Våffeljärn

Det finns 22 recept med Våffeljärn