Gräddvåffla med apelsin

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gräddvåffla med apelsin

Lägg till ingredienser

Antal ā 5 hjärtan: 4

Vetemjöl

2.0 

dl

Vatten

1.3 

dl

Vispgrädde

2.0 

dl

Smör till gräddning

 

 

 

Tillbehör:

 

Vispgrädde

1.5 

dl

Apelsin hel

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Våffeljärn >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 238

Kcal / portion: 442

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1768 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 18%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 185 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 2.0 dl 24%

Vatten 1.3 dl 0%

Vispgrädde 2.0 dl 41%

Smör till gräddning 0%

 

Tillbehör:

Vispgrädde 1.5 dl 31%

Apelsin hel 1.0 styck 4%

 

Kockskolan:

Våffeljärn > Äts ej

Tillagning (35 min )

  1. Finriv apelsinskal (endast det yttre röda).
  2. Vispa ihop mjöl och vatten till jämn smet. Tillsätt hälften av det rivna apelsinskalet.
  3. Vispa grädden (som ingår i våfflorna) tjock och blanda ner den i smeten. 
  4. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen väl med matfett. (Behövs endast första gången).
  5. Häll på knappt 1 dl smet och bred ut den. Grädda våfflan gyllenbrun. Lägg våfflorna på galler för att bevara frasighet.
  6. Vispa under tiden (tillbehörs-)grädden. Skala apelsinerna och frilägg fruktköttet, dvs ta bort hinnan runt varje klyfta.
  7. Servera våfflor med grädde och apelsin­klyftor. Garnera med resterande skal.

Kockens kommentar

Gräddvåfflor är våfflor med grädde i smeten. Våfflor kan även tillagas med  jäst som ger frasiga våfflor även sedan de kallnat. Bakpulvervåfflor bör ätas nygräddade. Jästvåfflor tar ca 30 min längre tid då smeten måste jäsas.

Jämför

Våfflor bakat med jäst

Bakpulvervåfflor

Fler recept inom Våfflor

Liknande recept som Gräddvåffla med apelsin