Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Gräddvåffla med apelsin
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 238
Kcal / portion: 442
GBR (GI) / port: 4
Recept: 1768 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 18%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 2.0 dl 24%
Vatten 1.3 dl 0%
Vispgrädde 2.0 dl 41%
Tillbehör:
Vispgrädde 1.5 dl 31%
Apelsin hel 1.0 styck 4%
Kockskolan:
Våffeljärn > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Finriv apelsinskal (endast det yttre röda).
- Vispa ihop mjöl och vatten till jämn smet. Tillsätt hälften av det rivna apelsinskalet.
- Vispa grädden (som ingår i våfflorna) tjock och blanda ner den i smeten.
- Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen väl med matfett. (Behövs endast första gången).
- Häll på knappt 1 dl smet och bred ut den. Grädda våfflan gyllenbrun. Lägg våfflorna på galler för att bevara frasighet.
- Vispa under tiden (tillbehörs-)grädden. Skala apelsinerna och frilägg fruktköttet, dvs ta bort hinnan runt varje klyfta.
- Servera våfflor med grädde och apelsinklyftor. Garnera med resterande skal.
Kockens kommentar
Gräddvåfflor är våfflor med grädde i smeten. Våfflor kan även tillagas med jäst som ger frasiga våfflor även sedan de kallnat. Bakpulvervåfflor bör ätas nygräddade. Jästvåfflor tar ca 30 min längre tid då smeten måste jäsas.
Jämför
Fler recept inom Våfflor
Liknande recept som Gräddvåffla med apelsin
-
Klassiska våfflor med bakpulver
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska våfflor med jäst
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gräddvåfflor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska äggvåfflor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Ličge
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfria våfflor på kokosmjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kurera *
-
Frasvåfflor med kardemumma
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladvåffla med bärkesella och lönnsirap
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Frasvåfflor med saffran
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan