Grisfötter à la daube med ättika

Ättika, ättiksyra

(1. ättiksyra, isättika 2. ättika, matättika, inläggningsättika 3. ättikslag, ättiksprit 12%, absolut ren ättika 24%, vinättika, 1-2-3-ättikslag)

Latin: acetum

Engelsk översättning 1. acetic acid 2. UK: spirit vinegar, US: distilled vinegar, Canada: white vinegar 3. vinegar solution

Fransk översättning 1. acide acétique 2. vinaigre blanc 3. solution de vinaigre

Italiensk översättning 1. acido acetico 2. aceto bianco 3. soluzione di aceto

Tysk översättning 1. Essigsäure 2. Essig 3. Essiglösung

Spansk översättning 1. ácido acético 2. vinagre blanco 3. encurtir, solution de vinaigre

Ättiksyra (E260) är en färglös vätska med stickande lukt som framställs kemiskt av etanol (alkohol), metanol (träsprit) eller på annat sätt (läs mer > Om vinäger). Ren syra kallas ibland isättika för att den i rumstemperatur liknar is (se film via länk nedan > Hot ice...). Syran har en konserverande verkan och håller mögel och bakterier borta. Används till exempel som lösningsmedel i färg och till acetylsalicylsyra som ingår i huvudvärkstabletter. Syran och dess salter (acetater) är vattenlösliga och utspädd kallas syran ättika som används i matlagning och till rengöring.

Ättika är utspädd kemiskt framställd ättiksyra. Vinäger är också en form av ättika innehållande ättiksyra (läs mer > Om vinäger). Till skillnad från vinäger har ättika inga aromer eller smak annat än syran. Ättika upplevs som vass och stickig även vid låga koncentrationer. Den är flyktig och irriterar näshålla och andra slemhinnor (läs mer > Irritanter). Vinättika (bild ovan t.h.) var förr namn på vinäger och en produkt i handeln som numera inte finns. Se recept, kicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Matättika med cirka 3% ättiksyra. Används i dressingar, såser etc. (1 del 12%-ig + 3 delar vatten = 3%).
  • Inläggningsättika med cirka 5% ättiksyra. Används till inläggning (2 delar 12%-ig + 3 delar vatten= 5%).
  • Ättikssprit 12% ättiksyra är den ättika man vanligen köper och vanligtvis avser om det bara står "ättika".
  • Absolut ren ättika 24% används främst till nergörning (1 del 24%-ig + 1 del vatten = 12%). Läs mer > Absolut ren ättika 24%.
  • Smak: Extremt surt. Farlig att dricka ren.
  • Alternativ vara: Vinäger.
  • Försäljning: Förekommer som 12 och 24-%-ig. Även ekologisk.
  • Jämförpris: 12%: 15-30 kr/liter (EKO 60-70 kr/liter). 24%: 60-70 kr/liter.
  • Förvaras i rumstemperatur alltid oåtkomligt för barn!


SÅ ANVÄNDS ÄTTIKA 12%

Som smaksättare: 12%-ig ättika används i matlagning som smaksättare, men saknar vinägerns arom som därför oftare används. Ättika friskar upp mat som annars kan vara lite tråkig, till exempel några droppar på kalvsyltan, den inkokt laxen, eller till kokta grisfötter. Ättika i bruna bönor eller i sötsur sås passande till dillkött är klassiskt. Använd ättika med försiktighet, några droppar för mycket kan göra anrättningen alltför sur. 

Till inläggningar 1-2-3-lag: 1 del ättika 12%, 2 delar strösocker och 3 delar vatten. Koka ihop och låt kallna. Klassiskt är inläggning av gurka, pickles, sill/strömming med mera. Ibland förekommer begreppet inläggningsättika i recept vilket då inte innehåller socker (även om man kanske avser att socker skall ingå).  Läs mer > Om inläggning, marinering, macerering.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11

Läs mer

Grundsmakerna

Absolut ren ättika 24%

Frukt- och vinvinäger

Irritanter

Om vinäger

Om inläggning, marinering, macerering ¤

Film: Hot ice from baking soda and vinegar

Recept med Ättika, ättiksyra

Det finns 87 recept med Ättika, ättiksyra