Dryck till fågelrätt med sälta

Salta fågelrätter är sällan mycket salta, men sältan är den utmärkande smaken. I denna grupp hittar vi främst kyckling och kalkonrätter t.ex. panerad kalkonschnitzel med kapris och ansjovis. Denna rätt är mager trots panering pga att kalkonbrösten är magert kött.

10 matchande recept inom fågelrätt med sälta

Vin till mager fågelrätt med sälta

Till salta fågelrätter fungerar lätta- till medelfylliga viner med frisk syra, vilken i kombination med sälta upplevs mildare och istället förstärker fruktigheten. En liten strävhet från tannin fungerar också eftersom tanninerna rundas av sältan i maten och upplevs mjukare.

Öl till mager fågelrätt med sälta

Öl passar generellt väl ihop med salt mat, och är sältan utpräglad passar öl bättre än vin. Detsamma gäller rökt mat. Sälta mildrar ölets beska, syrlighet och känsla av alkohol, samt förhöjer ölets sötma, maltighet och ”kropp”. Ju saltare mat desto fylligare, beskare öl rekommenderas. Till salt mager fågelrätt rekommenderas ett medelfylligt och medelbeskt eller beskt öl.