Griljerad kokt skinka (julskinka)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 10

Om griljering >

 

 

Så lagas skinka >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Griljerad kokt skinka (julskinka)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 157

Kcal / portion: 212

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2115 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 23%

Fett: 5%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 135 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om griljering > Äts ej

Så lagas skinka > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

...

Skapat av
Pia, Kockskolan

Tillagning (3 tim )

  1. Kött: skinka med eller utan svål kan användas. Hemrimmad skinka blötläggs i ett dygn. Köpt rimmad skinka tas ur plastförpack­ning och spolas i kallt vatten. Låt nätet sitta kvar.
  2. Skumma: Lägg skinkan i gryta och fyll på vatten så att det täcker. Låt koka upp. Skumma av (läs mer > Så skummar man). Stick in en termometer.
  3. Smaksättning: Skala och skär löken i bitar. Tillsätt detta, lagerblad och pepparkorn i grytan.
  4. Koka: Låt sjuda på svag värme under lock till kärntemperatur 67°C (63-75°C). Tillagningstid för kylskåpskall skinka cirka 1 timme per kilo, för rumstempererad ~40 minuter per timme..
  5. Tag upp skinkan ur spadet och låt den svalna. Ta bort nätet. Skär bort svålen om sådan finns, men behåll ett lager späck runt köttet. Spar skink­spadet till dopp i grytan (se recept via länk nedan).
  6. Griljera: Sätt ugnen på 225-250°C.
  7. Skär bort svålen, men behåll fettet. Lägg skinkan i en långpanna. Klappa fettytan med en handduk eller hushållspapper så fäster griljeringen bättre. 
  8. Rör ihop äggula, sirap, senap och potatismjöl. Låt den stå en stund för att tjockna. Stryk smeten på skinkan och strö över ströbröd.
  9. Sätt in i ugn tills gyllenbrun färg (10-15 minuter).
  10. Skär ett rutmönster, dekorera med kryddnejlikor.

Kockens kommentar

Skinka brukar användas flera dagar i rad, till exempel i juletid. Får den då stå framme lång tid försämras hållbarheten. Det kan då vara bättre att köpa två mindre skinkor.

Färdig julskinka: Skinka säljs färdigkokt till jul vilket underlättar i julruschen. Enligt Testfakta 2009 varierar de olika märkena ganska stort med avseende på pris, vattenhalt och salt. Vattenhalt varierade mellan 57 och 71%! Alla hade höga salthalter (1,8-3,3%) vilket inte är bra, i synnerhet som många andra julrätter är salta. Genererellt äter vi för mycket salt och då i synnerhet till jul. Prisskillanden är också stor, även hänsynstaget till olika vattenmängd, dyraste skinkan mer än dubbelt så dyr mot den billigaste. Bäst är dock att koka sin egen skinka, då får man också skinkspad till Dopp i grytan. Att koka skinka är något av det enklaste man kan göra och gott luktar det.

Alternativ

Julskinka i ugn

Dopp i grytan

Griljering med äpple och ingefära

Paprikagriljering

Pepparkaksgriljering

Apelsingriljering

Örtgriljering

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem