Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 150

Kcal / portion: 221

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3542 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 26%
Fett: 4%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om griljering > Äts ej
Så lagas skinka > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (3 tim )
- Kött: Bäst är skinka med svål som tillagas i låg värme. Utan svål packas den in med aluminiumfolie. Till griljerad skinka ("julskinka") används rimmad skinka med svål. Skölj skinkan i kallt vatten och torka av. Hemrimmad skinka läggs först i blöt i ett dygn.
- Tillagad i 125°C: Tillagningstid cirka 75 minuter per kilo för kylskåpskall skinka och ~45 minuter per kilo för rumstempererad skinka.
- I lägre temperatur:
Skinka 1-3 kg = 80°C.
Skinka 5-7 kg = 85-90°C.
Skinka+ben 10- kg 95-100°C. - Tillaga: Lägg skinkan i ugnsform eller på galler med plåt under. Sätt i ugn. Den är klar vid kärntemperatur 67°C (65-75°C).
- Ta ut skinkan ur ugnen och häll av stekskyn. Skär/dra av svålen när den svalnat lite grann. Om skinkan skall griljeras behålls ett lager späck, i annat fall skärs också detta bort. Låt skinkan vila utan att täcka över. Det tar lång tid för den att kallna. Serveras varm, ljummen eller kall.
Griljering (om sådan önskas, klassisk till julskinka):
- Ugn: Höj ugnstemperaturen till 225-250°C. Grillen kan också användas, men ytan blir inte lika jämnt stekt och risken att svartbränna är stor.
- Panering: Avlägsna svålen, men lämna ett lager späck. Rör ihop äggula, sirap, potatismjöl, senap. Pensla på blandningen över skinkan och strö över ströbröd. Låt vila en stund så att paneringen fastnar.
- Griljera: Sätt in skinkan i nedre delen av ugnen tills den har fått gyllenbrun färg (10-15 minuter).
- Griljerad skinka serveras vanligtvis kall skuren i tunna skivor, till exempel på julbordet.
Kockens kommentar
Skinka tillagad i ugn under lång tid på låg temperatur blir väldigt saftig. Den förstörs sällan av "för lång tid" i ugnen. Färsk skinka kan tillagas på samma sätt, men brukar vanligtvis kokas.
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv