Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 227

GBR (GI) / port: 2
Recept: 907 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 4%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Morot 300.0 gram 10%
Rundkornigt grötris 0.7 dl 22%
Vatten 2.0 dl Äts ej
Ägg 1.0 styck 7%
Mjölk 5.0 dl 33%
Grädde 0.5 dl 20%
Strösocker 1.0 msk 6%
Muskot riven 1.0 krm 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Skölj riset. Lägg i kastrull med vattnet och en klick smör. Låt småkoka under lock cirka 10 minuter. Se till att det inte kokar torrt.
- Tillsätt mjölk och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka under lock cirka 15 minuter. Ta av från plattan och låt det svalna.
- Skala och riv morötter, samt riv muskot.
Sätt ugnen på 200°C. - Blanda ner rivna morötter, socker, salt, vitpeppar, muskot och grädde i riset.
- Smöra en ugnsäker form och häll i blandningen. Grädda i cirka 45 minuter.
Kockens kommentar
Rätten kan ätas som ensamrätt eller som tillbehör till någon fisk- eller kötträtt.
Passar som (lakto-ovo-)vegetarisk rätt, dvs en vegetarisk rätt som innehåller ägg och mjölkprodukter.
Fler recept inom Vegetariskt på julbordet
Liknande recept som Finsk morotslåda
-
Rödkålsallad med paranötter, dadlar och apelsin
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hirsfärsbullar
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Julens vegetariska glöggade wok
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Vegetarisk julskinka
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Janssons vegetariska frestelse
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Jullåda med finsk mersmak
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Små kroppkakor med kvibilleost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kikärts”kött”bullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inkokt lök med saffran och stjärnanis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Broccolifrittata med prästost och rödlök
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan