Jullåda med finsk mersmak

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Jullåda med finsk mersmak

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kålrot

500.0 

gram

Morot

100.0 

gram

Vatten

2.5 

dl

Buljongtärning vego

2.0 

styck

Rågmjöl fullkorn

6.0 

msk

Vispgrädde

1.0 

dl

Ingefära mald

2.0 

krm

Kryddpeppar hel

8.0 

styck

Ägg

2.0 

styck

Smör normalsaltat

2.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 276

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1105 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 9%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 217 gram)

Ingredienser

Visa:

Kålrot 500.0 gram 14%

Morot 100.0 gram 3%

Vatten 2.5 dl 0%

Buljongtärning vego 2.0 styck 5%

Rågmjöl fullkorn 6.0 msk 15%

Vispgrädde 1.0 dl 33%

Ingefära mald 2.0 krm 1%

Kryddpeppar hel 8.0 styck 0%

Ägg 2.0 styck 11%

Smör normalsaltat 2.0 msk 17%

Tillagning (50 min )

  1. Sätt ugnen på 200°C. Krossa krydpeppar.

  2. Skär kålrötter och morötter i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten med buljong. Mosa dem när de är färdigkokta.

  3. Blanda rågmjöl, ingefära och grädde i en bunke. Tillsätt ägg och kryddor. Rör ner blandningen i moset.

  4. Smöra en eldfast form med hälften av smöret och lägg i moset. Släta till ytan och häll över ett tunt lager med rågmjöl. Klicka över resten av smöret.

  5. Grädda i ugn i 30 minuter.

Kockens kommentar

Denna rätt är inspirerad av det finska julbordet, men serveras året om som tillbehör till alla slags rätter.

Fler recept inom Vegetariskt på julbordet

Liknande recept som Jullåda med finsk mersmak