Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 276

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1105 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 9%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Kålrot 500.0 gram 14%
Morot 100.0 gram 3%
Vatten 2.5 dl 0%
Buljongtärning vego 2.0 styck 5%
Rågmjöl fullkorn 6.0 msk 15%
Vispgrädde 1.0 dl 33%
Ingefära mald 2.0 krm 1%
Kryddpeppar hel 8.0 styck 0%
Ägg 2.0 styck 11%
Smör normalsaltat 2.0 msk 17%
Kock: Peter, Naturskyddsföreningen
Uppdragsgivare: Naturskyddsföreningen
Tillagning (50 min )
- Sätt ugnen på 200°C. Krossa krydpeppar.
- Skär kålrötter och morötter i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten med buljong. Mosa dem när de är färdigkokta.
- Blanda rågmjöl, ingefära och grädde i en bunke. Tillsätt ägg och kryddor. Rör ner blandningen i moset.
- Smöra en eldfast form med hälften av smöret och lägg i moset. Släta till ytan och häll över ett tunt lager med rågmjöl. Klicka över resten av smöret.
- Grädda i ugn i 30 minuter.
Kockens kommentar
Denna rätt är inspirerad av det finska julbordet, men serveras året om som tillbehör till alla slags rätter.
Fler recept inom Vegetariskt på julbordet
Liknande recept som Jullåda med finsk mersmak
-
Rödkålsallad med paranötter, dadlar och apelsin
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hirsfärsbullar
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Julens vegetariska glöggade wok
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Vegetarisk julskinka
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Janssons vegetariska frestelse
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Jullåda med finsk mersmak
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Små kroppkakor med kvibilleost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kikärts”kött”bullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inkokt lök med saffran och stjärnanis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Broccolifrittata med prästost och rödlök
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan