dark chocolate
chocolat noir
cioccolato fondente
dunkle Schokolade
chocolate amargo
Mörk choklad innehåller mer eller mindre mängd kakao, vanligen 40-90%. Resten är i huvudsak socker. Liten mängd lecitin brukar ingå som bindemedel (läs mer > Lecitin). Enligt Livsmedelsverkets bestämmelse (LIVSFS 2003:13) skall "mörk choklad" formellt innehålla minst 35% kakaotorrsubstans, inklusive minst 18% kakaosmör (-fett) och minst 14% fettfri kakaotorrsubstans. Mörk choklad namnges ibland efter den plats varifrån kakaon kommer, till exempel Guanaja som är en ö utanför Honduras och Manjari som är en ö utanför Madagaskar (läs mer > Om kakao). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Smak: Ju mer kakao desto bittrare smak. Bitter choklad har smaktoner av kaffe.
- Alternativ: Mörk bakchoklad (läs mer > Bakchoklad, block).
- Försäljning: Stort utbud i butik. Ofta ekologisk och rättvisemärkt.
- Jämförpris: Mycket högt. Ju högre kakaohalt desto dyrare. 85% kakao 300-400 kr/kg, 70% 200-400 kr/kg, 60% 200-400 kr/kg, 45% 100-200 kr/kg t.ex. Marabou mörk (100-125 kr/kg). Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring/hållbarhet: Choklad är känslig för fukt och värme och förvaras bäst torrt i temperatur 15-17°C inpackad i folie. Kylskåp kan försämra smaken vid långvarig förvaring. Utsätt inte choklad för solljus och starka lukter. Rätt förvarad har mörk choklad en hållbarhet på upp till ett år.
Näring: Mörk choklad består främst av kakao (kakaomassa, kakaosmör) och socker. Ju mer kakao desto mindre andel socker. Därutöver smaksättare som salt, kaffe, apelsin, mint, nötter och annat.
Mörk choklad | Kakao | Socker | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydr. | Va mm | Summa |
Mörk 85% | 85% | 10-15% | ~600 | 10-13% | 45-50% | 19-24% | 16-22% | 100 |
Mörk 70% *) | 70% | ~30% | 500-600 | 10% | 41% | 30-45% | 4-20% | 100 |
Mörk 60% | 60% | ~40% | ~550 | 6% | 30-35% | 45-55% | 10-13% | 100 |
Mörk 45% **) | 45% | ~50% | ~550 | 5% | 35% | 50-55% | 8% | 100 |
*) T.ex. Cloetta mörk 72%. **) T.ex. Marabou Mörk.
Källa: Kunskapskokboken 2021-05
SÅ ANVÄNDS MÖRK CHOKLAD
Mörk choklad används som godis, gärna som en liten bouchée (munsbit) till kaffet. Smält används chokladen till smaksättning av desserter, glass, chokladsås, konfektyrer, garnering av tårtor och som mousse i tårtor och bakverk. Läs mer > Om choklad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Recept med Mörk choklad
Det finns 133 recept med Mörk choklad
-
Chokladmousse i hjärlig form för två
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sega Chocolate Chip Cookies
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Alisa Bandell
-
Sockerfria scones med hallon och choklad
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Hot fudge, amerikansk chokladsås
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sara Bernhardt-biskvier
Tid: 2 tim (+ 5 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Söt chokladsås av choklad
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mjuk citronkaka med chokladtryffeltäcke
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Glasera med tempererad mörk choklad
Tid: 20 min (+ 20 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelkrokar, mandelbågar
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan