Mörk choklad (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mörk choklad

(Guanajachoklad, Manjarichoklad)

Engelsk översättning dark chocolate

Fransk översättning chocolat noir

Italiensk översättning cioccolato fondente

Tysk översättning dunkle Schokolade

Spansk översättning chocolate amargo

Mörk choklad innehåller mer eller mindre mängd kakao, vanligen 40-90%. Resten är i huvudsak socker. Liten mängd lecitin brukar ingå som bindemedel (läs mer > Lecitin). Enligt Livsmedelsverkets bestämmelse (LIVSFS 2003:13) skall "mörk choklad" formellt innehålla minst 35% kakaotorrsubstans, inklusive minst 18% kakaosmör (-fett) och minst 14% fettfri kakaotorrsubstans. Mörk choklad namnges ibland efter den plats varifrån kakaon kommer, till exempel Guanaja som är en ö utanför Honduras och Manjari som är en ö utanför Madagaskar (läs mer > Om kakao). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Smak: Ju mer kakao desto bittrare smak. Bitter choklad har smaktoner av kaffe.
  • Alternativ: Mörk bakchoklad (läs mer > Bakchoklad, block).
  • Försäljning: Stort utbud i butik. Ofta ekologisk och rättvisemärkt.
  • Jämförpris: Mycket högt. Ju högre kakaohalt desto dyrare. 85% kakao 300-400 kr/kg, 70% 200-400 kr/kg, 60% 200-400 kr/kg, 45% 100-200 kr/kg t.ex. Marabou mörk (100-125 kr/kg). Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring/hållbarhet: Choklad är känslig för fukt och värme och förvaras bäst torrt i temperatur 15-17°C inpackad i folie. Kylskåp kan försämra smaken vid långvarig förvaring. Utsätt inte choklad för solljus och starka lukter. Rätt förvarad har mörk choklad en hållbarhet på upp till ett år.

Näring: Mörk choklad består främst av kakao (kakaomassa, kakaosmör) och socker. Ju mer kakao desto mindre andel socker. Därutöver smaksättare som salt, kaffe, apelsin, mint, nötter och annat.

 

 Mörk choklad

Kakao

Socker

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydr.

Va mm

Summa

 Mörk 85%

85%

10-15%

~600

10-13%

45-50%

19-24%

16-22%

100

 Mörk 70% *)

70%

~30%

500-600

10%

41%

30-45%

4-20%

100

 Mörk 60%

60%

~40%

~550

6%

30-35%

45-55%

10-13%

100

 Mörk 45% **)

45%

~50%

~550

5%

35%

50-55%

8%

100

*) T.ex. Cloetta mörk 72%. **) T.ex. Marabou Mörk.
Källa: Kunskapskokboken 2021-05



SÅ ANVÄNDS MÖRK CHOKLAD


Mörk choklad används som godis, gärna som en liten bouchée (munsbit) till kaffet. Smält används chokladen till smaksättning av desserter, glass, chokladsås, konfektyrer, garnering av tårtor och som mousse i tårtor och bakverk. Läs mer > Om choklad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Läs mer

Om choklad

Om chokladkakor

Lecitin

Om kakao

Så tillverkas choklad

Bakchoklad, block

Om prisjämförelser

Recept med Mörk choklad

Det finns 133 recept med Mörk choklad