Chokladkonfektyrer (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om chokladkonfektyrer

(konfekt, chokladkonfekt, chokladkex, chokladrån)

Engelsk översättning chocolate confectionery

Fransk översättning confiserie chocolatées, bonbons

Italiensk översättning confetti al cioccolato

Tysk översättning Schokoladenkonfekt

Spansk översättning confitería de chocolate

Konfektyr (fr. confiserie) är en samlande term för alla typer av sötsaker och godis, exklusive ren choklad. Dels pratar man om socker­­konfektyrer (läs mer > Om sockerkonfektyrer), dels om choklad­konfektyrer som är konfektyr med choklad­överdrag eller dito med chokladfyllning. Sägs "konfekt" brukar man avse finare sötsak, vanligen av choklad med olika slags fyllning till exempel praliner. Till chokladkonfektyrer kan också nougatkonfektyrer räknas.

Chokladkonfektyrer är sötsaker med chokladöverdrag. Industriellt har man särskilda överdrags­maskiner där fasta produkter som marsipan, praliner, kakor med mera får ett överdrag av smält choklad. Läs mer > Smälta, temperera choklad.

  • Stycksaker: Utbudet av olika chokladkonfektyrer är mycket stort och välkända varumärken är Japp, Center, Daim, After Eight, Mars och Mums-Mums för att nämna några.
  • Chokladkex och chokladrån utgör en speciell grupp inom konfektyrer och är kex och rån med chokladöverdrag. Det mest kända varumärket är Kexchoklad. Gränsen mellan konfektyrer och finbröd är hårfin. Andra fyllda kex och rån bildar en egen varugrupp benämnd "Fyllda kex och rån" under Finbröd.
  • Chokladpraliner är en annan speciell konfektyrgrupp, det vill säga chokladdoppade eller gjutna konfektbitar med fyllning av nougat, marsipan, frukt, likör och liknande. Praliner brukar förpackas i elegant utformade chokladaskar. Läs mer > Om chokladpraliner.
  • Chokladtryffel är en tredje typ av chokladkonfektyr bestående av (mörk) choklad och grädde, så kallad ganache (läs mer > Om ganache). Läs mer > Om chokladtryffel.

Bonbons: Bonbons (fr. bon = god) härstammar från det franska hovet på 1600-talet. Avser konfektyrer i allmänhet, men särskilt chokladkonfektyrer (praliner). I Tyskland avser bonbons främst sockerkonfektyrer, medan bombones i Spanien avser chokladpraliner. Johan Strauss II inspirerades att komponera Wiener Bonbons.

SÅ ANVÄNDS CHOKLADKONFEKTYRER

Produkterna används huvudsakligen som godis, men kan också användas till desserter på olika sätt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01

Läs mer

Om choklad

Om chokladpraliner

Om sockerkonfektyrer

Smälta, temperera choklad

Recept med Om chokladkonfektyrer

Det finns 54 recept med Om chokladkonfektyrer