Mjuk citronkaka med chokladtryffeltäcke

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mjuk citronkaka med chokladtryffeltäcke

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 10

Smör normalsaltat

150.0 

gram

Vatten

0.5 

dl

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Vetemjöl

3.0 

dl

Bakpulver

2.0 

tsk

Smör till form

 

 

Ströbröd till form

 

 

 

Garnering:

 

Mörk choklad 70%

100.0 

gram

Vispgrädde

0.8 

dl

Honung flytande

1.5 

msk

Smör normalsaltat

40.0 

gram

Espresso/starkt kaffe

1.5 

msk

 

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Ganache, chokladkräm >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 388

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3933 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 23%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 101 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör normalsaltat 150.0 gram 28%

Vatten 0.5 dl 0%

Ägg 2.0 styck 3%

Strösocker 2.0 dl 19%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%

Vetemjöl 3.0 dl 16%

Bakpulver 2.0 tsk 0%

Smör till form 0%

Ströbröd till form 0%

 

Garnering:

Mörk choklad 70% 100.0 gram 15%

Vispgrädde 0.8 dl 7%

Honung flytande 1.5 msk 3%

Smör normalsaltat 40.0 gram 7%

Espresso/starkt kaffe 1.5 msk 0%

 

Kockskolan:

Om sockerkakor > Äts ej

Ganache, chokladkräm > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en sockerkaksform.
  2. Rör ägg och socker pösigt.
  3. Smält smör. Häll i vatten. Låt det bli fingervarmt, 37°C. Rör ner smör i äggblandningen. Tillsätt skal och juice från citron.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda ner mjölet i smeten. Rör så lite som möjligt så inte luften vispas ur. Häll smeten i formen.
  5. Grädda kakan cirka 35 minuter. Prova med en sticka som ska vara torr när kakan är klar. Undvik att öppna ugnsluckan första halvan av gräddningen.
  6. Ta ut kakan. Stjälp över på en tallrik. Låt svalna.
  7. Garnering: Bryt ner choklad i en skål. Koka upp grädde och honung. Häll grädde över chokladen. Rör tills chokladen har smält. Tillsätt smör och kaffe. Rör tills smöret har smält. Låt svalna.
  8. Häll tryffelsmeten över kakan så att den rinner över kanterna. Ställ in i kylskåpet tills chokladen har stelnat.

Kockens kommentar

Ganache (chokladkräm) även kallat chokladtryffel, är en chokladglasyr bestående av smält (mörk) choklad och varm vispgrädde som blandas väl och som sedan får stelna. Mängden choklad-grädde varierar, vilket ger olika konsistens. Ju mer choklad desto fastare konsistens. Ibland tillsätt smör vilket ger en blank chokladyta med slät textur. Läs mer > Ganache, chokladkräm.

Sockerkaka: Det finns tre slags socker­kaksdeg - klassisk (fr. Génoise), vanlig och "tvättsvampsdeg" (eng. sponge dough). Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om sockerkaka.

Alternativ

Vanlig sockerkaka

Genoise, klassisk sockerkaka

Sponge cake

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Mjuk citronkaka med chokladtryffeltäcke