Bratwurstglöcklein Nürnberg 1912

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Nürnberger Rostbratwurst

(Nürnberger Rostbratwurst)

Nürnberger Rostbratwurst (Nürnberger Bratwurst, eller bara Nürnberger) är en liten gråvit fläskkorv. Strängt kontrollerad, fastställd till innehåll, format och vikt. Den skall bestå av rent, bindvävsfritt fläskkött medelgrovt mald, stoppad i smala lammskinn (fjälster), väga rå 20-25 gram och vara 7-9 centimeter lång, samt smaksatt med mejram. Köttandel minst 75%, proteinhalt minst 12% och fetthalt högst 35%. Korven är inte rökt och säljs i handeln färsk (lättkokt/förvälld). Staden håller hårt på reglerna än idag. Nurnberger kan köpas i de flesta svenska butiker. Även tjocka med detta namn, men som en tysk uttryckte det: "Det är pinsamt att inte kunna skilja på Nürnberger Rostbratwurst och den större frankiska bratwursten". Nürnberger är bara en av 100-tals varianter bratvurst, läs mer > Bratwurst.

Historia: Nürnberg var först i Tyskland med att kvalitetsbestämma sin bratwurst ("stekkorv"), vilket skedde år 1313 på Bratwurstglöcklein, ett vida känt bratvurstkök på denna tid. "Glöcklein" (ty. glöcklein = liten klocka, bjällra), för att huset var en påbyggnad av stadens kyrka Moritzkapelle (bild ovan). Restaurangen finns även idag, men i ny byggnad efter att staden bombats sönder och samman under Andra Världskriget. 1348 skedde upplopp av stadens hantverkare. Slaktarna var de enda som var lojala mot det gamla rådet och belönades av kejsar Charles IV, vilket gav ett bevis på slakthandelns konsekvent höga rykte i Nürnberg. 1691 publiceras den första Nürnberg-kokboken, som beskriver sex olika sätt att tillreda korven serverad med kål eller pepparrot på hjärtformade tenntallrikar. Att korven är liten sägs bero på den tidens då sjunkande korvpriser, men enligt legenden att korven skulle kunna säljas efter att stadsportarna låst på kvällen, det vill säga stickas genom nyckelhålet.

Skyddad geografiskt ursprung (SGB): Beteckningen "Original Nürnberger Rostbratwurst“ är av EU skyddad från 1998 med geografiskt ursprungsbeteckning. Läs mer > Ursprungsskydd EU.


SÅ ANVÄNDS NÜRNBERGER

Korven avses att stekas eller helst grillas knaprigt brun. I Tyskland gärna marinerad i vin- och ättikslag. Förr skulle korven rostas över träkolsglöd. Beställer man Nürnberger på restaurang i Nürnberg får man in 10 korvar och om man så vill får man fler. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan, eller via länk nedan > Nuernberger Bratwuerste. Förekommer även i svenska butiker emellanåt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Läs mer

Bratvurst

Ursprungsskydd EU

Nuernberger Bratwuerste

Film: Om Nürnberg och dess korv

Recept med Nürnberger Rostbratwurst

Det finns 9 recept med Nürnberger Rostbratwurst