Dryck till fläsk- & korvrätt med sälta
Fläsk- och korvrätter är ofta salta. Mittdelskött som filé och kotlett utan fettkant eller bakdelskött som skinka och lår är magert kött. Köttet kan vara rimmat, salt från början som för kassler, eller så saltar man gärna köttet vid tillagning. Neutrala, lågkaloriprodukter som potatis och andra rotfrukter liksom grönsaker ger magra rätter med sälta om dessutom såsen inte är alltför fet eller smakrik.
9 matchande recept inom fläsk- & korvrätt med sälta
-
Torrt friskt vitt vin
79 kr, Nr 12419
-
Smakrikt rött vin
249 kr, Nr 71439 BS
-
Smakrikt rött vin
Troppo Zeta Montepulciano d´Abruzzo
171 kr, Nr 32907 BiB
-
Mjukt rött vin
66 kr, Nr 22951
-
Pilsnertyp
16 kr, Nr 1546
-
Mörk fyllig lager
16 kr, Nr 1462
Vin till mager fläsk- och korvrätt med sälta
Till salta smaker i fläsk- och korvrätter fungerar drycker med sötma, frisk syra och/eller viss tanninstruktur. Vad man bör tänka på är att graden av sälta i maten kräver mer av vinet; ju saltare den är desto högre syra och mer tannin i vinet. I annat fall är risken att vinet upplevs alltför neutralt i kombination. Riktigt salt mat, exempelvis ostar likt Stilton, kräver dock ordentligt med sötma i vinet för en lyckad kombination.
Öl till mager fläsk- och korvrätt med sälta
Öl passar generellt väl ihop med salt mat, och är sältan utpräglad passar öl bättre än vin. Detsamma gäller rökt mat. Sälta mildrar ölets beska, syrlighet och känsla av alkohol, samt förhöjer ölets sötma, maltighet och ”kropp”. Ju saltare mat desto fylligare, beskare öl rekommenderas.Till mager salt fläskköttsrätt passar de flesta medelfylliga och medelbeska ölsorterna, men även lite tyngre öl av pilsnertyp eller ales funger som regel också bra.