1. sea salt, evaporated salt 2. flake salt
1. sel de mer, sel évaporé 2. flocon de sel
1. sale del mare 2. ?
1. Meersalz, Siedesalz 2. Flocken Meersalz
1. sal del mar, sal marina, sal evaporada 2. sal en escamas
1. Havssalt är liksom stensalt/hushållssalt en form av koksalt (natriumklorid). Läs mer > Om salt, koksalt. Havssalt framställs genom avdunstning (fr. évaporation) av havsvatten i områden med varmt och torrt klimat. Hav innehåller normalt knappt 3% natriumklorid (koksalt), plus ett antal andra salter. Innanhav som Östersjön har lägre andel och vissa avloppslösa sjöar kan var mycket saltare, t.ex. Döda Havet (35%). Havsvattnet leds in i grunda bassänger (saliner) där det får avdunsta, varefter saltet befrias från föroreningar. Havssalt är sällan jodberikat.
2. Flingsalt är en typ av havssalt. Det framställs traditionellt genom att koka havsvatten i öppna pannor, vilket gör saltet likt flingor. Vanligt havssalt har grövre korn (se bilden ovan).
SÅ ANVÄNDS HAVS- OCH FLINGSALT
Havssalt bör användas som ett fint bordssalt som strös ovanpå maten. Som sådan ger det en annan upplevelse än vanligt hushållssalt, nämligen krispighet och saltkickar. Doftexperten kan eventuellt känna subtila toner av olika mineraler. Fungerar bäst i milda anrättningar, i smakstarka har det sällan effekt. Använd vanligt salt i matlagningen för att det har samma verkan och är billigare. När man kryddar maten i förväg brukar flingorna lösa upp sig av matens fukt. Vill man behålla krispigheten kan man blanda dem med lite matolja innan de fördelas över maten.
Tänk på: Det behövs dubbel volym flingsalt för att motsvra vanligt salt som är kompaktare.
Förvaras torrt i rumstemperatur.
Omvandling flingsalt: 1 msk/15ml = 9 gram. 1 tsk/5ml = 2 gram. 2 msk flingsalt motsvarar 1 msk vanligt salt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10
Läs mer
Recept med Havssalt
Det finns 170 recept med Havssalt
-
Mörkt levainbröd utan fördeg
Tid: 45 min (+ 28 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Håkan Johansson, bagare
-
Tabbouleh, libanesisk persiljesallad
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Örtbakad kyckling med squashtagliatelle (GI-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson
-
Kikärtor i korma curry och kokos med aubergine och paprika
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Carina Brydlings wok
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Carina Brydling
-
Grillade knivmusslor (förrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Focaccia med soltorkade tomater
Tid: 1 tim 5 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Frukt- och nötbröd
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kokta rödbetor helt enkelt (lätt måltid)
Tid: 40 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan