Latin: Asparagus officinalis
                 asparagus
                asparagus
              
                 asperges
                asperges
              
                 asparagi
                asparagi
              
                 Spargel
                Spargel
              
                 espárragos
                espárragos
              
Sparris är biologiskt en art i familj Sparrisväxter där också lök är hemmahörande (läs mer Matbiologi grönsaker). Det finns ett 100-tal arter varav Trädgårdssparris (A. officinalis) är en härdig, meterhög ört, som odlas som grönsak. Härkomst från Afrika och känd av egyptierna för 5000-6000 år sedan. Det är de späda skotten cirka 20 centimeter långa som används som föda. Det finns två sortvarianter, vit sparris som skördas under jord och grön som växer ovan jord. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vit sparris skördas under jord innan skotten når solljuset. Det hårda skalet hyvlas bort med potatisskallare, varefter de kokas och serveras som delikatess ("primör") på klassiskt vis med hollandaisesås. Smaken är mild, lätt besk. Förekommer även konserverad. Läs mer > Vit sparris.
- Grön sparris växer ovan jord och är mer lättodlad. Den gröna sparrisen har kraftigare smak än den vita och behöver vanligtvis inte skalas. Förekommer även som minivariant (se > Grön minisparris). Grön sparris kan ätas rå, lättkokt eller stekt, varm eller kall, förslagsvis med en god dressing till. Grön sparris förekommer även konserverad. Läs mer > Grön sparris.
- Knoppsparris (sparrisknoppar): Sparrisknoppen är av naturliga skäl själva toppen på sparrisen, medan knoppsparris avser den övre bästa biten på sparrisen. Om man håller sparrisen i rotändan och böjer den samtidigt med att fingrarna förs upp mot spetsen går den vanligtvis av på mitten. Den övre bästa biten brukar kallas för knoppsparris, ibland sparrisknoppar.
- Soppsparris är ett begrepps som används för sekunda sparris eller sparrisen nedre del utan knoppar, vilka passar att användas till soppa.
Matupplevelse (1-5) enligt Kockskolan:
- Färsk vit, fin sparris: 5. En delikatess, utsökt vårprimör.
- Färsk grön, fin sparris: 4. Mycket god färsk eller lättkokt. God i omeletter, gratänger med mera.
- Konserverad stor vit sparris (glasburk): 3. Ganska smaklös. Ett godkänt alternativ under lågsäsong.
- Konserverad mindre sparris (plåtburk): 2. Ganska sladdrig och smaklös. Kan fungera i en majonnässallad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10
Läs mer
Recept med Sparris
Det finns 80 recept med Sparris
- 
                
                    Sparris- och dillsoppaTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Vit sparris med hollandaise (förrätt)Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Fänkålssoppa med sesamquinoaTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef 
- 
                
                    Stekt grön sparrisTid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grillade grönsaker, grillad svampTid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Ingefärsdoftande lammgrytaTid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Grönsaksdip med 3 enkla såserTid: 12 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Hawaiitoast med förlorade äggTid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Kycklingsoppa med sparris, mynta och chiliTid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                