Rabarber

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rabarber

(Så används rabarber)

Latin: Rehum rhaponticum

Engelsk översättning rhubarb

Fransk översättning rhubarbe

Italiensk översättning rabarbaro

Tysk översättning Rhabarber

Spansk översättning ruibarbo

Rabarber är ett släkte inom familj slideväxter. Det finns ett 50-tal arter. De är storväxta örter som växer i tempererade och varma trakter med ursprung från Asien. I Kina odlades den redan 3000 år f.Kr. På 1800-talet började man odla rabarber i Sverige. En del arter odlas som prydnads­växter, andra har använts inom folkmedicinen och vissa är ätliga, t.ex. arten matrabar­ber.

Matrabarber, som odlas i flera sorter, kan bli upp till 2 meter hög. Stjälkarna är kantiga, rödgula och avsmalnande uppåt. Bladen är stora, gröna och flikiga. Det är stjälkarna som används som föda, företrädesvis de unga, spröda stjälkarna.

  • Vikt: Späd stjälk utan blast väger normalt runt 100 gram, grova cirka 250 gram.
  • Smak: Rabarber har starkt syrlig, frisk smak. Ljuvligt god som smaksättare i pajer och efterrätter, för alla som uppskattar dess tydligt syrliga smak.
  • Alternativ vara: Svårersättlig vara. Citrusfrukter kan vara ett alternativ.
  • Försäljning/säsong: Rabarber säljs sporadiskt i butik under försommaren från slutet av april till början av juni. Obetydlig import förekommer från Holland februari-april.
  • Förvaras kallt i kylskåp, +2 till +4°C. Hållbar omkring en vecka. Går bra att frysa.

Köpråd: Stjälkarna bör vara fasta, saftspända och inte ha för grova trådar. Ju grövre rabarber desto trådigare blir de och får alltmer bitter smak.

Hälsa: Vissa sorters rabarber innehåller oxalsyra som binder kalk. Konsumerad i större mängder kan det orsaka kräkningar. Personer med njurproblem rekommenderas att inte äta rabarber. Numera finns sorter med lägre oxalsyrahalt till exempel Elmblitz. Läs mer > Oxalsyra.

Odling: Rabarber odlas i större delen av Sverige. För den som har trädgård passar den på skuggig plats gärna intill komposten. Den sköter sig själv och kommer troget år efter år. Rabarbern bör skördas minst 3 dm lång och 2 cm i diameter. Blasten skärs av så att endast 3 cm återstår vid förvaring. Detta för att minska uttorkning.

Miljö: Frilandsodlad svensk rabarber är ett utmärkt miljöalternativ. Den tidigaste vårrabarbern i butik har odlats i växthus där den vuxit i mörker. Sådan rabarber är ljust gulröd och mycket spröd med små, gulgröna blad. Längre fram på våren/sommaren köper vi kraftigare, frilandsodlad och avblastad rabarber.


SÅ ANVÄNDS RABARBER

Det man äter på rabarbern är stjälkarna. Rabarber har mer karaktären av syrlig frukt än grönsak och används som sådan i krämer och andra efterrätter, pajer och andra bakverk. Man kan också koka saft, sylt och marmelad på rabarber, eller använda den i chutney.


Klassiska rabarberrätter:

  • Rabarberpaj. Klassisk pajdeg fylls med raberbitar och gräddas i ugn 30-45 minuter. Se recept.
  • Rabarberkompott. Rabarber kokas mjuk tillsammans med socker. Serveras varm eller kall med mjölk, grädde eller vaniljglass. Se recept.


SÅ TILLAGAS RABARBER

Ansa: Skölj, skär av blast och rotfäste. Skalet är tunt och dras av om det verkar tjockt och segt. Oftast behöver man inte skala rabarbern. Grövre stälkar skärs i korta bitar för att inte bli för trådiga i anrättningen.

Obs! Tillagas ej i aluminiumkärl (oxalsyran löser upp aluminium).


Tillagning rabarber: Rabarber kokas eller ugnslagas. Den blir mjuk på 10-15 minuter, men kan tillagas längre utan att tappa karaktär. Tillagningstid är inte så noga.

Läs mer

Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

Bild rabarberodling

Film: Så används rabarber

Recept med Rabarber

Det finns 14 recept med Rabarber