Rabarbercurd

Foto: Medlemsrecept

Rabarbercurd

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 1

Rabarber fryst

400.0 

gram

Strösocker

0.5 

dl

Vatten

0.5 

dl

Äggula

6.0 

styck

Strösocker

1.5 

dl

Salt

1.0 

krm

Citron till smaksättning

1.0 

styck

Smör normalsaltat

50.0 

gram

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 205

Kcal / portion: 1515

GBR (GI) / port: 21

Recept: 1515 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 9%

Kolhydrater: 27%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 738 gram)

Ingredienser

Visa:

Rabarber fryst 400.0 gram 3%

Strösocker 0.5 dl 13%

Vatten 0.5 dl 0%

Äggula 6.0 styck 20%

Strösocker 1.5 dl 38%

Salt 1.0 krm 0%

Citron till smaksättning 1.0 styck 3%

Smör normalsaltat 50.0 gram 24%

Tillagning

  1. Tvätta av rabarbern och skär den sen i mindre bitar
    Lägg bitarna i en kastrull, häll över sockret, rör om ett par varv och låt stå 15-20 minuter.
  2. Häll över vattnet och koka upp på medelvärme. Låt koka tills alla bitarna är upplösta. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
  3. Mixa till en helt slät puré.
  4. Lägg äggulorna i en bunke och placera över vattenbad. Ha inte i så mycket vatten att det når upp till bunken utan lämna lite utrymme mellan. Vispa gulorna lätt och tillsätt därefter strösocker, salt och citronskalet. Rör hela tiden tills smeten blivit varm (men den får inte bli het).
  5. Ha i en deciliter av rabarberpurén och fortsätt röra tills curden återigen blivit varm. Tillsätt cirka en deciliter till av purén (men gärna lite mer om man vill ha den en aning lösare). Sluta inte röra (inte hetsigt, men sådär mjukt och snällt med en slickepot så den värms upp jämnt och fint) förrän curden är varm och tjock.
  6. Ta av från pannan och klicka i smöret. Rör tills allt löst sig och inga klumpar är kvar.
  7. Häll upp på en väl rengjord burk
    Klarar sig i drygt en vecka i kylen.

    Används på rostat bröd, i en cupcake eller som fyllning till bars. För att nämna några användningsområden.

Kockens kommentar

En mycket smarrig, tjock curd som självklart blir ännu bättre om man använder svensk rabarber. Recept från Matgeek.

Fler recept inom Marmelad, curd ¤

Liknande recept som Rabarbercurd