Yellow dal tadka, indisk gul linssoppa

Foto: Film: Headbanger Eats, dal taka

Yellow dal tadka, indisk gul linssoppa

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Gula linser torkade

5.0 

dl

Tomater

2.0 

styck

Gurkmeja mald

1.0 

tsk

Salt

 

 

Vatten

5.0 

dl

 

Smaksättare:

 

Matolja

1.0 

msk

Spiskummin hel

1.0 

tsk

Senapsfrö bruna

1.0 

tsk

Ingefära färsk

1.0 

msk

Vitlök

1.0 

klyfta

Chilifrukt grön

1.0 

styck

Curryblad

20.0 

blad

Asafoetida rotkrydda

1.0 

tsk

Koriander färsk

 

 

 

Kockskolan:

 

Om linser >

 

 

Om skirat smör, ghee >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1574 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 1%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 440 gram)

Ingredienser

Visa:

Gula linser torkade 5.0 dl 83%

Tomater 2.0 styck 2%

Gurkmeja mald 1.0 tsk 1%

Salt 0%

Vatten 5.0 dl 0%

 

Smaksättare:

Matolja 1.0 msk 8%

Spiskummin hel 1.0 tsk 0%

Senapsfrö bruna 1.0 tsk 1%

Ingefära färsk 1.0 msk 1%

Vitlök 1.0 klyfta 1%

Chilifrukt grön 1.0 styck 0%

Curryblad 20.0 blad 4%

Asafoetida rotkrydda 1.0 tsk %

Koriander färsk 0%

 

Kockskolan:

Om linser > Äts ej

Om skirat smör, ghee > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Headbanger" under bilden ovan.

  1. Dal: Skölj linserna och skär tomater i bitar. Lägg i kastrull och smaksätt med lite gurkmeja och salt. Tillsätt vatten och låt småkoka i 10-15 minuter. Mixa till finare konsistens om så önskas.
  2. Tadka: Skala och finhacka ingefära och vitlök. Tillsätt detta, spiskummin, senapsfrön, asafoetida, chilifrukt och currybladen. Stek detta utan att bränna löken tills senapsfröna börjar "poppa" (sprätta). Tillsätt detta och korianderblad i soppan. Servera. 

Kockens kommentar

I filmen används ghee vilket är en variant av skirat smör. Läs mer > Om skirat smör, ghee

Dal (hindi) = linser. Gula linser är skalade och vanligen också delade (klippta) vilket gör att koktiden blir kort. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Tadka (hindi) = att ta fram kryddsmaken genom att steka kryddan i ghee eller matolja.

Asafoetida är en krydda från växten Ferula tingitana. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Lentejas con chorizo, spanska bruna linser med korv

Chana masala, indisk kikärtssoppa

Röd linssoppa med råris

Fler recept inom Ärt- bön- och linssoppa

Liknande recept som Yellow dal tadka, indisk gul linssoppa