Puntarelle alla romana, klassisk italiensk cikoriasallat

Foto: Film: IlBoccaTV, puntarelle

Puntarelle alla romana, klassisk italiensk cikoriasallat

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Sparriscikoria skott

2.0 

styck

Vitlök

4.0 

klyftor

Ansjovisfilé konserv

1.0 

förp.

Olivolja extra virgin

0.5 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Vinäger

 

 

 

Kockskolan:

 

Om cikoriasallat >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 71

Kcal / portion: 118

GBR (GI) / port: 0

Recept: 709 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 6%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 166 gram)

Ingredienser

Visa:

Sparriscikoria skott 2.0 styck 9%

Vitlök 4.0 klyftor 5%

Ansjovisfilé konserv 1.0 förp. 24%

Olivolja extra virgin 0.5 dl 53%

Salt och peppar Äts ej

 

Tillval:

Vinäger 0%

 

Kockskolan:

Om cikoriasallat > Äts ej

Tillagning (20 min + 1 tim 30 min )

Se film, klicka på "BoccaTC" under bilden ovan.

  1. Puntanelle: Skär skotten i långa tunna strimlor. I filmen tar kocken även med lite av de gröna beskare bladen. Lägg dem i iskallt vatten som gör att långa strimlorna vrider sig vilket är klassiskt för rätten. Ställ in i kylskåpet i 1 timme. Ta ut och låt rinna av ordentligt. 
  2. Dressing: Skala och finhacka vitlök. Tillsätt olja. Hacka ansjovis och tillsätt detta. Rör om med en gaffel och mosa ansjovisen.
  3. Servera: Blanda sallad med dressing. Smaka av med salt, peppar och vinäger om så önskas. Låt stå en halvtimme för att smakerna skall binda samman. Servera som tillbehör, förrätt eller som enklare måltid.

Kockens kommentar

Puntanelle är klassisk italiensk grönsak vars groddar anses vara en delikatess i Rom enligt detta recept.

Sparriscikoria (puntanelle, cicoria catalogna) är en sallatsliknade grönsak. Det är en högväxt ört med många stjälkar som i mitten har en ansamling av stora groddar. Liksom andra cikoriasallater har den bitter, besk smak, vilket särskilt gäller stjälkarna. Groddarna har mildare smak och kan ätas rå. Läs mer, klicka på ingrediensen.   

Fler recept inom Grönsakssallader ¤

Liknande recept som Puntarelle alla romana, klassisk italiensk cikoriasallat