
Foto: Film: Ett Gott Land, tjäderbröst*
Ugnslagat tjäderbröst med konfiterad potatis, lökkräm och blåbärssås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 110

Kcal / portion: 885

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3538 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Tjäderbröst tupp 1.0 styck 34%
eller 700.0 gram %
Rapsolja till stekning 0.5 msk Äts ej
Smör till stekning 50.0 gram Äts ej
Vitlök 2.0 klyftor Äts ej
Timjan färsk Äts ej
Rosmarin Äts ej
Konfitering:
Smör 500.0 gram Äts ej
Potatis 16.0 st små 15%
Vitlök 1.0 klyfta Äts ej
Timjan färsk 0.5 kvist Äts ej
Rosmarin färsk 0.5 kvist Äts ej
Kräm:
Smålök 10.0 styck 5%
Äggula 1.0 styck 1%
Smör smält 2.0 msk 5%
Sås:
Schalottenlök 1.0 styck 1%
Rödvin 4.0 dl 9%
Viltfond koncentrerad 1.0 dl 4%
Gin 2.0 msk 2%
Blåbär 1.0 dl 1%
Smör 40.0 gram 8%
Vattenreduktion -2.0 dl -0%
Tillbehör:
Rödlök 8.0 st små 12%
Kantareller färska 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Om confit, konfitera > Äts ej
Så monterar man > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Gabriel Jonsson
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Ett Gott Land" under bilden ovan.- Förbered: Låt köttet bli rumsvarmt. Skrubba potatisen ren. Ta av ytterskal på all lök och vitlök. Krossa enbär.
- Konfitera: Lägg i kastrull smör, potatis, smålök och rikligt med timjan och rosmarin. Smöret skall täcka potatisen och löken. Låt småkoka på medel värme i 20-30 minuter tills potatisen är genomkokt. Ta ur potatisen och låt löken ligga kvar ett tag för att bli helt mjuk (smöret kan senare silas och återanvänds vid annat tillfälle).
- Förvärm ugnen på 150°C.
- Tjäder: Salta köttet med eller utan innerfilén (i filmen utan). Hetta upp olja i stekpanna och bryn köttet på båda sidor. Sänk värmen och tillsätt smör, vitlök, timjan rosmarin och enbär. Stek några minuter. Lägg köttet i ugnsfast form och stick in en stektermometer. Sätt in i ugn i 10-15 minuter. Stek till kärntemperatur 53-58°C (53 i filmen). Ta ut och låt vila i minst 5 minuter.
- Sås: Skär schalottenlök i små bitar och mjukstek den utan att bränna. Tillsätt vin och låt koka ner till halv volym. Tillsätt viltfond och gin och reducera till simmig sås och lagom smak. Sila av såsen. Häll tillbaka i kastrullen. Koka ner ytterligare vid behov.
- Kräm: Lyft ut löken ur konfiteringssmöret och mixa den slät. Låt svalna till fingervarmt. Tillsätt äggula och lite av det smälta smöret och mixa till en slät fin kräm. Ställ åt sidan.
- Tillbehör: Stek rödlök och svamp i lite olja och smör. Tillsätt potatisen för att få stekyta. Rör om, salta och peppra. Sänk till låg värme Tillsätt lite av såsen, lite viltfond och smör. Låt småsteka en stund under omrörning.
- Montera såsen: Värm upp såsen och tillsätt smör klickvis under omrörning. Tillsätt blåbär.
- Skär upp köttet och servera.
Kockens kommentar
Gabriel Jonsson vann Sveriges Mästerkock i TV4 2019. Idag arbetar han med Youtube-kanalen och hemsidan ettgottland.se, evenemangsverksamhet och kurser.Konfitera (fr. confire) är ett franskt begrepp med flera innebörder. Kan avse att koka vara i fett som i detta recept, men oftare att koka och konservera vara i sitt eget fett. Läs mer > Om confit, konfitera.
Tjäder är Sveriges största fågel som kan väga ända upp till 7 kilo. Dock vanligen runt 4 kilo varav ett bröst från hanen cirka 700 gram. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Vattenreduktion = vätskereducering. Läs mer > Om vattenförändringar.
Fler recept inom Vild skogsfågel
Liknande recept som Ugnslagat tjäderbröst med konfiterad potatis, lökkräm och blåbärssås
-
Honungsvaktel med citronpotatis
Tid: 45 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cailles Farcies au Foie Gras - gåsleverfylld vaktel
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt duvbröst på salladsbädd
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad duva eller ripa
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad duva med chianti bruschetta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ripor i gryta på klassiskt norskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Morkulla pannstekt på brödkrutong
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse ā la ficelle, grillad morkulla
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse au fumet, flamberad morkulla
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman