Ugnslagat tjäderbröst med konfiterad potatis, lökkräm och blåbärssås

Foto: Film: Ett Gott Land, tjäderbröst*

Ugnslagat tjäderbröst med konfiterad potatis, lökkräm och blåbärssås

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Tjäderbröst tupp

1.0 

styck

eller

700.0 

gram

Rapsolja till stekning

0.5 

msk

Smör till stekning

50.0 

gram

Vitlök

2.0 

klyftor

Timjan färsk

 

 

Rosmarin

 

 

 

Konfitering:

 

Smör

500.0 

gram

Potatis

16.0 

st små

Vitlök

1.0 

klyfta

Timjan färsk

0.5 

kvist

Rosmarin färsk

0.5 

kvist

 

Kräm:

 

Smålök

10.0 

styck

Äggula

1.0 

styck

Smör smält

2.0 

msk

 

Sås:

 

Schalottenlök

1.0 

styck

Rödvin

4.0 

dl

Viltfond koncentrerad

1.0 

dl

Gin

2.0 

msk

Blåbär

1.0 

dl

Smör

40.0 

gram

Vattenreduktion

-2.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Rödlök

8.0 

st små

Kantareller färska

200.0 

gram

Smör och/el. matolja

 

 

Viltfond koncentrerad

 

 

 

Kockskolan:

 

Om confit, konfitera >

 

 

Så monterar man >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 110

Kcal / portion: 885

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3538 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 4%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 802 gram)

Ingredienser

Visa:

Tjäderbröst tupp 1.0 styck 34%

eller 700.0 gram %

Rapsolja till stekning 0.5 msk Äts ej

Smör till stekning 50.0 gram Äts ej

Vitlök 2.0 klyftor Äts ej

Timjan färsk Äts ej

Rosmarin Äts ej

 

Konfitering:

Smör 500.0 gram Äts ej

Potatis 16.0 st små 15%

Vitlök 1.0 klyfta Äts ej

Timjan färsk 0.5 kvist Äts ej

Rosmarin färsk 0.5 kvist Äts ej

 

Kräm:

Smålök 10.0 styck 5%

Äggula 1.0 styck 1%

Smör smält 2.0 msk 5%

 

Sås:

Schalottenlök 1.0 styck 1%

Rödvin 4.0 dl 9%

Viltfond koncentrerad 1.0 dl 4%

Gin 2.0 msk 2%

Blåbär 1.0 dl 1%

Smör 40.0 gram 8%

Vattenreduktion -2.0 dl -0%

 

Tillbehör:

Rödlök 8.0 st små 12%

Kantareller färska 200.0 gram 1%

Smör och/el. matolja 0%

Viltfond koncentrerad 0%

 

Kockskolan:

Om confit, konfitera > Äts ej

Så monterar man > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Ett Gott Land" under bilden ovan.

  1. Förbered: Låt köttet bli rumsvarmt. Skrubba potatisen ren. Ta av ytterskal på all lök och vitlök. Krossa enbär.
  2. Konfitera: Lägg i kastrull smör, potatis, smålök och rikligt med timjan och rosmarin. Smöret skall täcka potatisen och löken. Låt småkoka på medel värme i 20-30 minuter tills potatisen är genom­kokt. Ta ur potatisen och låt löken ligga kvar ett tag för att bli helt mjuk (smöret kan senare silas och återanvänds vid annat tillfälle).
  3. Förvärm ugnen på 150°C.
  4. Tjäder: Salta köttet med eller utan innerfilén (i filmen utan). Hetta upp olja i stekpanna och bryn köttet på båda sidor. Sänk värmen och tillsätt smör, vitlök, timjan rosmarin och enbär. Stek några minuter. Lägg köttet i ugnsfast form och stick in en stektermometer. Sätt in i ugn i 10-15 minuter. Stek till kärntemperatur 53-58°C (53 i filmen). Ta ut och låt vila i minst 5 minuter.
  5. Sås: Skär schalottenlök i små bitar och mjukstek den utan att bränna. Tillsätt vin och låt koka ner till halv volym. Tillsätt viltfond och gin och reducera till simmig sås och lagom smak. Sila av såsen. Häll tillbaka i kastrullen. Koka ner ytterligare vid behov.
  6. Kräm: Lyft ut löken ur konfiteringssmöret och mixa den slät. Låt svalna till fingervarmt. Tillsätt äggula och lite av det smälta smöret och mixa till en slät fin kräm. Ställ åt sidan.
  7. Tillbehör: Stek rödlök och svamp i lite olja och smör. Tillsätt potatisen för att få stekyta. Rör om, salta och peppra. Sänk till låg värme Tillsätt  lite av såsen, lite viltfond och smör. Låt småsteka en stund under omrörning.
  8. Montera såsen: Värm upp såsen och tillsätt smör klickvis under omrörning. Tillsätt blåbär.
  9. Skär upp köttet och servera.

Kockens kommentar

Gabriel Jonsson vann Sveriges Mästerkock i TV4 2019. Idag arbetar han med Youtube-kanalen och hemsidan ettgottland.se, evenemangsverksamhet och kurser. 

Konfitera (fr. confire) är ett franskt begrepp med flera innebörder. Kan avse att koka vara i fett som i detta recept, men oftare att koka och konservera vara i sitt eget fett. Läs mer > Om confit, konfitera.

Tjäder är Sveriges största fågel som kan väga ända upp till 7 kilo. Dock vanligen runt 4 kilo varav ett bröst från hanen cirka 700 gram. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Vattenreduktion = vätskereducering. Läs mer > Om vattenförändringar.

Fler recept inom Vild skogsfågel

Liknande recept som Ugnslagat tjäderbröst med konfiterad potatis, lökkräm och blåbärssås