Foto: Film: Donna Schwenk, kefir
Kefir, hemlagad kaukasisk filmjölksdryck
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 60
Kcal / portion: 64
GBR (GI) / port: 1
Recept: 640 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Standardmjölk (röd) 10.0 dl 94%
Kefirkorn 0.8 dl 6%
Alternativ:
Kefir färdig 0%
Kockskolan:
Om kefir > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (24 tim + 10 min )
Se film, klicka på "Donna" under bilden ovan. För att göra kefir måste man ha kefirkorn (bild ovan t.v.) vilka kan köpas i hälsokostbutiker eller använda egenodlade. Se kommentar, läs mer > Om kefir.
- Lägg kefirkornen i en burk med lock. Häll på mjölk, stäng locket och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar.
- Sila soppan. Lägg tillbaka kefirkornen i bunken och fyll på med ny mjölk för framtida bruk. Kan stå en vecka i kylskåp innan konsumtion. Skall den stå i två veckor behövs dubbel mängd mjölk.
- Spadet används naturell som filmjölksdryck. Kan sparas en vecka eller så i kylskåpet.
- Överjäst: Är mängden mjölk för lite i förhållande till mängd kefirkorn kan soppan skikta sig. Kan också bero på för hög temperatur. Den kan dock fortfarande ätas eller användas på annat sätt efter omrörning. Den är dock lite surare än vanlig kefir.
- Smaksättning: Spadet kan smaksättas med frukt, vanilj och annat, till exempel med skal från apelsin (se filmen). Låt stå och dra en halv dag eller så i rumstemperatur innan konsumtion. Ju längre desto surare. Kan också sparas en vecka i kylskåpet.
- Kefirost: Sila soppan med kefirkorn i en silduksställning, eller i trådsil med stort kaffefilter. Plasta över och ställ in i kylen för att rinna av i ett dygn eller två. Ostmassan i silen kan användas till glass, desserter eller drinkar. Avrunnet spad till dryck och annat. Se filmen.
- Kefirbröd: Kefir kan användas som brödvätska på liknande sätt som filmjölk.
Kockens kommentar
Färdig kefir kan med fördel ingå som ingrediens i desserter, andra drycker som smoothies, eller som degvätska bröd (se recept via länk nedan). Fungerar också utmärkt till att starta surdeg eller till surning av kål (surkål) och liknande. Gäller inte färdig butikskefir.Kefir är en av de äldsta surmjölksprodukterna med ursprung från de kaukasiska herdarna (Kaukasus = bergskedja i Georgien, Armenien, Azerbajdzjan och Ryssland). Kefiren förvarades i getskinnspåsar utanför dörren och förbipasserande förväntades knacka på påsen för att röra om i blandningen. Tillverkning av de vita kornen överfördes från generation till generation, samtidigt som man inte kunde ge kornen till vem som helst, för det tyckte inte andarna om. Dock gick det bra stjäla (efter överenskommelse) för då märkte inte andarna detta. Läs mer > Om kefir.
Alternativ
Fler recept inom Frukostdryck
Liknande recept som Kefir, hemlagad kaukasisk filmjölksdryck
-
Kefir, hemlagad kaukasisk filmjölksdryck
Tid: 24 tim (+ 10 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frusen lingondricka
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bärig, nyttig frukostsmoothie
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Smoothie med banan och svarta vinbär
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lingonlassi
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Smoothie med melon och granatäpple
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hallongazpacho
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Varm choklad med apelsin, vanilj och daim
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Energismoothie
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Cat Bar
-
Lime- och blåbärssmoothie
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan