Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 333
 
    
                Kcal / portion: 653
 
    
                GBR (GI) / port: 73
Recept: 2610 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 59%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl 600.0 gram 81%
eller 10.0 dl %
eller 10.0 dl %
Vatten 1.8 dl 0%
Smör mjukt 50.0 gram 14%
Strösocker 2.0 msk 4%
Salt 1.0 tsk 0%
Torrjäst blå till matbröd 6.0 gram 1%
Kockskolan:
Om kefir > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 2 tim 30 min )
Se film, klicka på "all you need" under bilden ovan.
- Deg: Lös upp jästen i vatten i en bunke. Låt stå i 10 minuter.
- Tillsätt socker och salt. Blanda väl.
- Tillsätt kefir och rör om.
- Tillsätt 1/3-del av mjölet och blanda väl till jämn smet.
- Sikta resten av mjölet i en stor bunke. Tillsätt smeten. blanda väl till en homogen slät deg.
- Vila: Låt degen vila i 20 minuter under duk.
- Knåda: Lägg degen på bakbord. Detta är en torr deg och behöver förmodligen inte extra mjöl. Riv (knåda) degen elastisk. Läs mer > Så knådas rivs deg. Forma (rundriv) till en boll.
- Vila: Låt degen vila med skarven nedåt under duk, eller i en inoljad bunke som täcks med plast. Låt jäsa till dubbel storlek i cirka 1 timme.
- Ta ut degen på mjölat bakbord. Tryck ut gasbildningen i degen. Dela degen i antal bröd och rundriv till bollar. Låt vila övertäckt i 10 minuter.
- Forma: Kavla ut varje bulle till en rektangel. Rulla ihop degen till en korv från kortsidan och vik samtidigt in ytterkanterna (se filmen). Nyp ihop skarven med fingrarna. Lägg korvarna med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Täck över med plast eller duk. Låt vila i cirka 1 timme.
- Förvärm ugnen på 190°C.
- Ta av plasten och gör ett antal snabba sneda snitt på ovansidan med vass kniv. Pensla ytan med kallt vatten.
- Grädda i cirka 25 minuter till brun skorpa. Ta ut och låt svalna.
Kockens kommentar
Använd helst hemlagad färdig kefir (se recept via länk nedan), men kefir kan också köpas i butik.Kefir är en klassisk kaukasisk mjölkdryck liknande filmjölk tillredd på "kefirkärnor" bestående av bakterier och jäst. Anses särskilt hälsosamt. Läs mer > Om kefir. Se recept Kefir hemlagad.
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Ryskt kefirbröd
- 
                
                    Poolish, tunn fördeg till brödbakTid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Strudelteig, österikisk fin pajdegTid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Formbröd - grundreceptTid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smörTid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från WienTid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bergis, barkis - vitt festbrödTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Challah, vitt judiskt sabbatsbrödTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ciabatta på enkelt visTid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad degTid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördegSvårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              