Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 333

Kcal / portion: 653

GBR (GI) / port: 73
Recept: 2610 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 59%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl 600.0 gram 81%
eller 10.0 dl %
eller 10.0 dl %
Vatten 1.8 dl 0%
Smör mjukt 50.0 gram 14%
Strösocker 2.0 msk 4%
Salt 1.0 tsk 0%
Torrjäst blå till matbröd 6.0 gram 1%
Kockskolan:
Om kefir > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 2 tim 30 min )
Se film, klicka på "all you need" under bilden ovan.
- Deg: Lös upp jästen i vatten i en bunke. Låt stå i 10 minuter.
- Tillsätt socker och salt. Blanda väl.
- Tillsätt kefir och rör om.
- Tillsätt 1/3-del av mjölet och blanda väl till jämn smet.
- Sikta resten av mjölet i en stor bunke. Tillsätt smeten. blanda väl till en homogen slät deg.
- Vila: Låt degen vila i 20 minuter under duk.
- Knåda: Lägg degen på bakbord. Detta är en torr deg och behöver förmodligen inte extra mjöl. Riv (knåda) degen elastisk. Läs mer > Så knådas rivs deg. Forma (rundriv) till en boll.
- Vila: Låt degen vila med skarven nedåt under duk, eller i en inoljad bunke som täcks med plast. Låt jäsa till dubbel storlek i cirka 1 timme.
- Ta ut degen på mjölat bakbord. Tryck ut gasbildningen i degen. Dela degen i antal bröd och rundriv till bollar. Låt vila övertäckt i 10 minuter.
- Forma: Kavla ut varje bulle till en rektangel. Rulla ihop degen till en korv från kortsidan och vik samtidigt in ytterkanterna (se filmen). Nyp ihop skarven med fingrarna. Lägg korvarna med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Täck över med plast eller duk. Låt vila i cirka 1 timme.
- Förvärm ugnen på 190°C.
- Ta av plasten och gör ett antal snabba sneda snitt på ovansidan med vass kniv. Pensla ytan med kallt vatten.
- Grädda i cirka 25 minuter till brun skorpa. Ta ut och låt svalna.
Kockens kommentar
Använd helst hemlagad färdig kefir (se recept via länk nedan), men kefir kan också köpas i butik.Kefir är en klassisk kaukasisk mjölkdryck liknande filmjölk tillredd på "kefirkärnor" bestående av bakterier och jäst. Anses särskilt hälsosamt. Läs mer > Om kefir. Se recept Kefir hemlagad.
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Ryskt kefirbröd
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan