Solbullar, vaniljbullar, krämbullar, sockerbullar

Foto: Film: Matgeek, vaniljbullar

Solbullar, vaniljbullar, krämbullar, sockerbullar

Lägg till ingredienser

Antal bullar: 32

Mjölk

5.0 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Vetemjöl

17.5 

dl

Smör

200.0 

gram

Strösocker

2.0 

dl

el. vit sirap

 

 

Kardemumma grovmald

2.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

Sprits och tyll >

 

 

 

Vaniljkräm:

 

Standardmjölk (röd)

5.0 

dl

Vaniljstång

0.2 

styck

el. vanillinsocker

0.5 

tsk

Äggula

6.0 

styck

Majsstärkelse Maizena

0.8 

dl

Strösocker

1.2 

dl

Smör

25.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Så rundrivs deg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 292

Kcal / portion: 240

GBR (GI) / port: 9

Recept: 7691 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 10%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 82 gram)

Ingredienser

Visa:

Mjölk 5.0 dl 4%

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Vetemjöl 17.5 dl 48%

Smör 200.0 gram 19%

Strösocker 2.0 dl 10%

el. vit sirap 0%

Kardemumma grovmald 2.0 tsk 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Sprits och tyll > Äts ej

 

Vaniljkräm:

Standardmjölk (röd) 5.0 dl 4%

Vaniljstång 0.2 styck 0%

el. vanillinsocker 0.5 tsk 0%

Äggula 6.0 styck 4%

Majsstärkelse Maizena 0.8 dl 2%

Strösocker 1.2 dl 6%

Smör 25.0 gram 2%

 

Kockskolan:

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Så rundrivs deg > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Matgeek" under bilden ovan.

Vaniljkräm:

  1. Häll mjölk och socker i en kastrull. Dela vanilj­stång på längden och skrapa ut märgen med vass kniv. Lägg märg och skidan (stången) i kastrullen. Koka upp och ta av från värmen. Låt stå och dra i 20 minuter (eller över natt).
  2. Koka upp på nytt till sjudning och ta bort skidan.
  3. Dela äggulor från vita. Vispa äggulor pösigt samman med majsstärkelse.
  4. Vispa ner den varma mjölken i äggsmeten. Värm på till sjudning och fortsätt vispa tills smeten börjar tjockna. Vispa ner smör. Häll över i bunke och lägg plastfilm på smeten. Ställ in i kylskåpet.  

Söta vetebullar:

  1. Fördeg: Lös upp jästen i kall mjölk. Rör samman med cirka hälften av mjölet. Låt vila i 20 minuter.
  2. Huvuddeg: Tillsätt resten av mjölet blandat med salt, smör, socker eller sirap och kardemumma. Knåda degen intensivt, i maskin cirka 15 minuter. Plasta in degen och låt vila 45-60 minuter.
  3. Förvärm ugnen på 210-220°C.
  4. Forma: Dela degen i antal portionsbitar (60 gram/st). Forma degen  till runda bollar (rundriv, läs mer > Så rundrivs deg). Lägg på plåt med bakplåtspapper eller silikonduk (8/plåt).
  5. Vila: Låt bullarna jäsa övertäckta med duk till dubbel storlek men akta så att de inte blir överjästa för då kan dom inte fyllas. Gärna på en lite varmare plats (25-28°C). Man kan skapa sitt eget jässkåp genom att ställa in plåtarna i ugn utan värme påslagen med en skål hett vatten under.
  6. Fyllning: Vispa upp krämen. Fyll en sprits med kräm Klipp ett litet hål med sax i bullarnas topp. Stick ner spritsen i hålet och fyll ända upp.
  7. Grädda bullarna i 7-10 minuter tills de fått fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.

Montera:

  1. Pensla avsvalnade bullar med smör. Vänd dem upp och ner i en skål med socker så att sockret fastnar på bullarna. 

Kockens kommentar

Har bullarna jäst för länge får man vetebullar/semlor i stället varvid bullarna inte kan fyllas på sedvanligt sätt. De är för lösa. Eventuellt kan man fuska med en liten grop i stället med fyllning vilket vissa gör.

Solrosbullar, vaniljbullar, krämbullar, sockerbullar, pariserbullar med flera är namn på släta vetebullar med eller utan fyllning. Kärt barn har många namn och recept med varierande innehåll. Pariserbulle är en slät bulle med vaniljfyllning (se dito recept). Kallas också vaniljbulle, men "vaniljbulle" avser oftast så kallat falskt eller enkelt wienerbröd (se recept > Vaniljbullar, enkla franska wienerbröd). Syns krämen som en rund ring i toppen kallas den solbulle och har bullen garnerats med socker är det en sockerbulle. Läs mer > Om vetebullar.

Alternativ

Pariserbullar

Vaniljbullar, enkla falska wienerbröd

Släta russinbullar

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Solbullar, vaniljbullar, krämbullar, sockerbullar