Franska liljor, eleganta vetebullar

Foto: nouw/ingellaa *

Franska liljor, eleganta vetebullar

Lägg till ingredienser

Antal: 20

Jäst röd färsk till söt deg

25.0 

gram

Smör el. margarin

100.0 

gram

Mjölk

2.5 

dl

Vetemjöl

7.0 

dl

Salt

0.5 

tsk

Kardemumma krossad

0.5 

tsk

Strösocker

3.0 

msk

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

100.0 

gram

Smör el. margarin

25.0 

gram

 

Garnering:

 

Ägg

0.5 

styck

Pärlsocker

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Så bakas vetebröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 348

Kcal / portion: 178

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3556 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 14%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 51 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%

Smör el. margarin 100.0 gram 20%

Mjölk 2.5 dl 4%

Vetemjöl 7.0 dl 42%

Salt 0.5 tsk 0%

Kardemumma krossad 0.5 tsk 0%

Strösocker 3.0 msk 5%

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 100.0 gram 13%

Smör el. margarin 25.0 gram 5%

 

Garnering:

Ägg 0.5 styck 1%

Pärlsocker 1.0 dl 9%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Så bakas vetebröd > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Smula smör i en bunke. Blanda smält smör med mjölk till fingervarmt (~37°C). Häll i bunken och rör om så att jästen löser upp sig.
  2. Tillsätt merparten av mjölet blandat med salt och nystött kardemumma. Blanda och tillsätt sockret mot slutet.
  3. Knåda: Arbeta degen blank, smidig och elastisk (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt degen vila övertäckt med duk 30-40 minuter.
  4. Fyllning: Arbeta samman mandelmassa och smör till en mjuk och bredbar massa.
  5. Kavla: Knåda ut gaserna i degen och kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangulär platta cirka 2x4 decimeter. Bred på fyllning-
  6. Forma: Vik ena långsdan in mot mitten och den andra över till ett "3-slag". Skör 2 centimeter remsor. Skär en skära i mitten längsmed, men inte ända ut till kanterna, Trä den ena änden genom skåran och vrid den utåt. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper. Låt vila övertäckt med duk cirka 20 minuter.
  7. Förvärm ugnen på 250°C. 
  8. Garnera: Pensla liljorna med uppvispad ägg. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

Kockens kommentar

Huruvida bakverket liknar en fransk lilja låter vi vara osagt, men elegant i vart fall.

Franska liljan (fr. fleur de lys): Blomman svärdslilja är inspirationen till den heraldiska sköldmärket "franska liljan". Det var en symbol för fransk kunglighet och inom kristen konst där de tre kronbladen symboliserar treenigheten. Förekommer som prydnad på kronor, spiror och annat.

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Franska liljor, eleganta vetebullar