Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Matring >

 

 

Mörk choklad 70-85%

200.0 

gram

Vispgrädde

2.0 

dl

Vispgrädde

2.5 

dl

Silikonform kupol 6-8 cm

 

 

 

Topping:

 

Choklad

100.0 

gram

Vispgrädde

1.0 

dl

Bakplåtspapper

 

 

Sprits och tyll >

 

 

 

Garnering:

 

Mörk choklad 70-85%

200.0 

gram

Matcylinder (6cm bred) >

 

 

 

Tillval:

 

Kex

6.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så tempereras choklad >

 

 

Om chokladdekoration >

 

 

Om mousse >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 469

Kcal / portion: 828

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4967 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 38%

Kolhydrater: 28%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 176 gram)

Ingredienser

Visa:

Matring > Äts ej

Mörk choklad 70-85% 200.0 gram 23%

Vispgrädde 2.0 dl 14%

Vispgrädde 2.5 dl 18%

Silikonform kupol 6-8 cm Äts ej

 

Topping:

Choklad 100.0 gram 11%

Vispgrädde 1.0 dl 7%

Bakplåtspapper Äts ej

Sprits och tyll > Äts ej

 

Garnering:

Mörk choklad 70-85% 200.0 gram 23%

Matcylinder (6cm bred) > Äts ej

 

Tillval:

Kex 6.0 styck 3%

 

Kockskolan:

Så tempereras choklad > Äts ej

Om chokladdekoration > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Tillagning (1 tim + 14 tim )

Se film, klicka på "cupcake Savvy" under bilden ovan.

  1. Dag 1 Kräm: Hacka choklad, lägg i bunke. Koka upp den mindre mängden grädde och häll det över chokladen. Låt stå ett par minuter utan att röra om (= ganache). Rör om och tillsätt resterande grädde som skall vara kall. Rör om till jämn smet. Filmplasta över ytan och ställ i kylen minst 6 timmar.
  2. Mousse: Ta ut och vispa krämen med elvisp luftig och krämig. Fyll en matsked smet i hålen på silikonform (med portionsstora hål). Tryck ut smeten ordentligt i botten och sidorna med en sked. Fyll på med smet och jämna till ytan med en tårtpalett. Eller gör som i filmen, tryck ner kex i smeten och jämna till. Krämen kan nu användas som ofryst mousse i serveringsglas om man vill. Ställ i frysen över natt.
  3. Dag 2: Ta ut moussen ur frysen och tryck ut bitarna ur formen. Lägg på portionsfat och ställ kallt. I filmen på konditorplattor.
  4. Dekoration: Smält och temperera choklad (läs mer > Så tempereras choklad). Strimla choklad sicksack från en sked på bakplåtspapper. Låt stelna. Tryck ut cirklar med en matcylinder som doppas i hett vatten (se filmen). Överflödig choklad finhackas. Lägg chokladen i kylen tills servering. 
  5. Topping: Hacka choklad, lägg i skål. Häll på grädde, rör om. Mikra 20 sekunder, ta ut och rör om. Alternativt smält i vattenbadskastrull. Ställ in i kylskåp i avvaktan på servering.
  6. Servering: Ta ut chokladen och garnera kanten runt bakelsen med chokladkross. Ta ut topping, rör om och fyll en spris med stjärntyll. Spritsa en topp på varje mousse. Lägg på chokladskiva. Ställ kall i väntan på servering.

Kockens kommentar

Mousse fryses för att ge en stabil fristående bakelse utan tillsats av gelatin och för att ge glassliknande upplevelse. Läs mer > Om mousse.

Alternativ

Kaffeparfait

Frusen yoghurt

Chokladmousse, ej fryst

Chokladmoussekupol

Fler recept inom Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤

Liknande recept som Frusen chokladmousse