Dacquoise-anslag, Palois-anslag marängmandelbotten

Foto: Film: Cristelle, Il était une fois la pâtisserie, dacquoise

Dacquoise-anslag, Palois-anslag marängmandelbotten

Lägg till ingredienser

Antal bottnar: 1

Äggvita

3.0 

styck

Strösocker

20.0 

gram

eller

0.2 

dl

Florsocker

70.0 

gram

eller

1.2 

dl

Mandelmjöl

90.0 

gram

eller

2.2 

dl

Bakplåtspapper

 

 

Sprits och tyll >

 

 

 

Tillval:

 

Vanillinsocker

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Så vispas ägg >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Om tårtbottnar >

 

 

Om maräng >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 345

Kcal / portion: 959

GBR (GI) / port: 13

Recept: 959 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 17%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 278 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggvita 3.0 styck 5%

Strösocker 20.0 gram 8%

eller 0.2 dl Äts ej

Florsocker 70.0 gram 30%

eller 1.2 dl Äts ej

Mandelmjöl 90.0 gram 57%

eller 2.2 dl Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

Sprits och tyll > Äts ej

 

Tillval:

Vanillinsocker 1.0 tsk Äts ej

 

Kockskolan:

Så vispas ägg > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Om tårtbottnar > Äts ej

Om maräng > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Christelle" under bilden ovan.

  1. Använd skålar och visp av rostfritt stål och de måste vara absolut rena. Dela äggvita från gula. Ingen gula får medfölja vitan.
  2. Förvärm ugnen på 180°C.
  3. Vispa äggvita. Först långsamt sedan på högre hastighet. När den vitan börjat skumma tillsätts strösocker. Vispa till en fast smet. Läs mer > Så vispas ägg.
  4. Sikta genast ner florsocker och mandelmjöl. Vänd om blandningen till en jämn smet. Läs mer > Så vänder man ner.
  5. Spritsa: Fäst bakplåtspapper på en plåt med en klick smet i varje hörn. Fyll sprits med rund tyll och spritsa i cirklar en rund tårtbotten.
  6. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills marängen fått gyllene färg och är helt torr. Ta ut och låt kallna på galler.

Kockens kommentar

Anslag säger konditorn när han menar tårtbotten (läs mer > Om tårtbottnar). Strö- och florsockermängderna kan vara klart större än i detta recept, vilket bland annat Sveriges Bagare & Konditorier anger i sin bok Konditori.

Dacquoise-tårta (Palois-tårta) är en sydfransk tårta med marängmandelbotten i två eller tre lager med vispad grädde, fransk smörkräm eller annat som fyllning och dekor. Det finns lite olika varianter. Dacquoise = invånarna i Dax, Palois = de som bor i Pau.

Alternativ

Crème au beurre, fransk smörkräm

Spröd marängbotten

Seg marängbotten

Fler recept inom Tårtbottnar ¤

Liknande recept som Dacquoise-anslag, Palois-anslag marängmandelbotten