Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 464
 
    
                Kcal / portion: 103
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 4106 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 25%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 3.5 dl 18%
Strösocker 1.0 dl 9%
Smör kallt 125.0 gram 22%
Äggula 1.0 styck 1%
Smet:
Sötmandel mald 1.0 dl 4%
Smör rumsvarmt 25.0 gram 4%
Strösocker 1.0 dl 9%
Potatis kokt 50.0 gram 1%
Äggvita 1.0 styck 0%
Garnering:
Mörk choklad 200.0 gram 26%
Sötmandel hackad 0.5 dl 4%
Kockskolan:
Så skållas mandel > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Om skurna kakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om Sju sorters kakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Förbered: Koka potatis i god tid och låt den bli kall. Separera äggula från vita.
- Mördeg: Arbeta hastigt samman mjöl, kallt tärnat smör, socker och äggula till en smidig deg. Låt vila inplastad i kyl minst 30 minuter.
- Mandel: Skålla och skala mandel (läs mer > Så skållas mandel). Mal mandeln till degen, eller mosa i mortel. Alternativt använd mandelmjöl. Grovhacka mandeln till garnering.
- Mandelsmet: Mosa potatis. Vispa upp äggvita med gaffel. Rör samman mjukt smör med socker. Blanda med mandel, kall potatismos och äggvita.
- Kavla ut degen till en tunn, plåtstor rektangel. Lägg den på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper. Bred på mandelsmeten.
- Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan fått lite färg, cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
- Garnera: Smält choklad (läs mer > Så smälts choklad). Bred på ett chokladtäcke på kakan och garnera med hackad mandel. Skär i bitar och ställ kallt för att stelna.
- Förvaras kallt. Hållbar i ett par veckor.
Kockens kommentar
En pralin bland småkakor säger Carin som tagit bilden ovan. Hon har gjort prestationen att baka sig igenom 293 av recepten i kakboken Sju sorters kakor på 365 dagar, vilket hon kallar sin bakododyssé (lång och äventyrlig resa). Well done! Hon har där en bra bildbeskrivning på nynäskakor. Klicka på texten under bilden för att se hennes recept. Ursprunget till namnet är obekant, det har inte något med Nynäs slott söder om Södertälje att göra enligt utsago från slottet. Inte heller Nynäshams kommun har några ledtrådar att ge.Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Nynäskakor, en pralin bland småkakor
- 
                
                    Mördeg - pâte sabléeTid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mördegskakor grundreceptTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    BondkakorTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kakor med vit choklad och pekannötterTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery 
- 
                
                    Schackrutor och chokladsnurrorTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    BrysselkexTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gaffelkakor, randiga mördegskakorTid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Finska pinnar eller vaniljpinnarTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ungherrar, mördegskakaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Torplyckor, vardagskaka med god rågsmakTid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    