Madeleines, muffins på franskt vis

Foto: Film: Joy of Baking, madeleines

Madeleines, muffins på franskt vis

Lägg till ingredienser

Antal: 12

Ägg

3.0 

styck

Strösocker

1.0 

dl

Farinsocker

2.0 

msk

Vaniljsocker

20.0 

tsk

Smör

100.0 

gram

Vetemjöl

2.0 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

Madeleineform >

 

 

 

Tillval:

 

Äggula

1.0 

styck

Citronskal

 

 

Apelsinskal

 

 

 

Garnering:

 

Florsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Om muffins, cupcakes >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 395

Kcal / portion: 171

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2054 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 19%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 43 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 3.0 styck 9%

Strösocker 1.0 dl 19%

Farinsocker 2.0 msk 4%

Vaniljsocker 20.0 tsk 12%

Smör 100.0 gram 35%

Vetemjöl 2.0 dl 21%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Madeleineform > Äts ej

 

Tillval:

Äggula 1.0 styck Äts ej

Citronskal 0%

Apelsinskal 0%

 

Garnering:

Florsocker 0%

 

Kockskolan:

Om muffins, cupcakes > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Joy" under bilden ovan.

  1. Madeleine bakas i speciell madeleineform (snäckskalsform", se dito). 
  2. Låt äggen bli rumsvarma. Sätt ugnen på 190ºC.
  3. Vispa ägg och socker ordentligt tills tjockflytande och blekgult.
  4. Smält smör och låt svalna.
  5. Blanda mjöl med bakpulver.
  6. Sikta ner mjölet i äggsmeten, lite i taget. Rör om ordentligt.
  7. Smet: Ta cirka 1 deciliter av smeten och rör ut detta i smöret. Tillsätt detta till smeten lite i tagen under omrörning. Blanda till en jämn smet. Ställ smeten helst en timme eller mer i kylskåpet (upp till 3 dagar), vilket gör att kakorna reser sig bättre med klassisk liten kulle.
  8. Plåt: Smöra plåtens håligheter noga. Pudra med mjöl. Vricka på plåten så mjölet sprids ut. Ställ helst plåtarna kallt. Fyll varje hål med en rågad maskad smet.
  9. Baka kakorna cirka 10 minuter till gyllenbruna och krispiga.
  10. Servera: Ta ut och lossa från plåten genom att vända dem. Låt svalna något. Pudra med florsocker. Serveras nybakade. 

Kockens kommentar

Madeleines är en variant av engelska muffins, eller av amerikanska cupcakes. Alltså sockerkaka i form. En svensk variant är så kallade syltgrottor. Läs mer > Om muffins. cupcakes.

Alternativ

Muffins grundrecept

Cupcakes grundrecept

Syltgrottor

Fler recept inom Muffins, cupcakes

Liknande recept som Madeleines, muffins på franskt vis