Muffins, cupcakes - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Muffins, cupcakes - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal: 12

Smör

100.0 

gram

Socker

2.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Mjölk

1.5 

dl

Vetemjöl

4.0 

dl

Bakpulver

2.0 

tsk

Muffinsformar (papper)

12.0 

styck

Muffinsplåt >

 

 

 

Smaksättningsalternativ:

 

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Kakaopulver

4.0 

msk

Kardemumma mald

1.0 

tsk

Kanel mald

2.0 

tsk

Citronskal rivet

 

 

Apelsinskal rivet

 

 

Russin

1.0 

dl

Äpple

1.0 

styck

 

Garneringsalternativ:

 

Florsocker

 

 

Sylt

 

 

Smörkräm

 

 

 

Kockskolan:

 

Om muffins, cupcakes >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

Om smörkräm >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

Glasering bakverk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 343

Kcal / portion: 218

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2615 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 13%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 63 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 100.0 gram 28%

Socker 2.0 dl 29%

Ägg 2.0 styck 5%

Mjölk 1.5 dl 3%

Vetemjöl 4.0 dl 32%

Bakpulver 2.0 tsk 1%

Muffinsformar (papper) 12.0 styck Äts ej

Muffinsplåt > Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Vaniljsocker 2.0 tsk 1%

Kakaopulver 4.0 msk Äts ej

Kardemumma mald 1.0 tsk 0%

Kanel mald 2.0 tsk Äts ej

Citronskal rivet Äts ej

Apelsinskal rivet Äts ej

Russin 1.0 dl Äts ej

Äpple 1.0 styck Äts ej

 

Garneringsalternativ:

Florsocker 0%

Sylt 0%

Smörkräm 0%

 

Kockskolan:

Om muffins, cupcakes > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

Om smörkräm > Äts ej

Om glasyr, glasering > %

Glasering bakverk > Äts ej

Tillagning (45 min + 30 min )

  1. Smöret bör tempereras, bli mjukt men inte löst. Ta ut äggen ur kylskåpet. Ställ pappersformar i muffinsplåt eller på smörad ugnsplåt (så att de står still). Sätt ugnen på 175-200°C.
  2. Vispa smör och socker pösigt tills vitblekt. Tillsätt ett ägg i taget och eventuella smaksättare.
  3. Smet: Blanda bakpulver med mjöl. Sikta helst ner mjölet i smeten för att undvika klumpar, samtidigt med mjölk, lite i taget. Rör om till jämn smet. Smeten bör helst stå i kylskåpet en halvtimme innan gräddning.
  4. Grädda: Klicka ut en rågad masked i pappers­formarna. Grädda 15-20 minuter i ugn. Ta ut och låt bullarna svalna.
  5. Garnering kan vara pudersocker eller sockerglasyr. Cupcakes garneras ofta med smörkräm (läs mer > Om smörkräm).

Kockens kommentar

Ingrediensmängderna varierar ganska mycket i olika recept. Per sats (12 st): Smör 50-150 gram, socker 1-3 dl, ägg 1-3 st, mjöl 2-5 dl och mjölk 0,5-2 dl. Med andra ord verkar det inte vara så noga? I de flesta recept används smält smör, inte mjukt. Bakverket på bilden ovan är inte perfekt, jämför recept > Cupcakes professional.

Muffins är "ett bakverk av sockerkaksdeg som gräddas i portionsformar".  I USA benämnt cupcakes och i Frankrike madeleines. En variant är så kallade syltgrottor. Läs mer > Om muffins, cupcakes.

Alternativ

Cupcakes grundrecept

Chokladcupcake

Madeleines

Syltgrottor

Fler recept inom Muffins, cupcakes

Liknande recept som Muffins, cupcakes - grundrecept