Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 207
 
    
                Kcal / portion: 238
 
    
                GBR (GI) / port: 18
Recept: 2855 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tomater 1000.0 gram 6%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Syltsocker 7.0 dl 92%
Vattenreduktion -4.0 dl -0%
Tillvalsalternativ:
Chilifrukt röd 2.0 styck Äts ej
Kryddnejlika 5.0 styck Äts ej
Vaniljsocker 1.0 tsk Äts ej
Kockskolan:
Om marmelad > Äts ej
Så skållar man > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- 
Skålla och skala tomaterna (se > Så skållar man). Ta bort blomfästet. Skär tomaterna i bitar. 
- Koka: Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 7-10 minuter under omrörning. Ta grytan från värmen. Skumma av. 
 Används vanligt socker i stället för syltsocker kokas tomaterna först i 20 minuter, varefter sockret tillsätts. Låt sedan koka i ytterligare 40 minuter, varav utan lock de sista 20.
- Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt. Används som tillbehör till mat. 
Kockens kommentar
Marmeladen kan smaksättas på olika sätt, till exempel med vaniljsocker eller chilifrukt och paprika.Chilimarmelad: Önskas lite hetta i marmeladen kan urkärnade och strimlade chilipeppar och kryddnejlikor tillsättas i koket. Läs mer > Om marmelad.
Mormor Gretas gröna tomatmarmelad:
500 gram gröna tomater
2-3 dl syltsocker
juice av 1 lime
1/2 tsk timjan
Skålla och skala tomaterna (se > Så skållar man).
Skär tomaterna i mindre bitar. Lägg i kastrull.
Tillsätt socker och pressa i limesaft.
Låt småkoka 1 timme. Tillsätt timjan på slutet.
Häll upp på rena glasburkar och försegla.
Källa: Recept och bild från doft&smak
Länk: Klicka på doft&smak under bilden
Vattenreduktion = avdunstad vattenmängd. Reduktionen anges för att få rätt mängd färdiglagad marmelad och korrekta näringsvärden (läs mer > Om vattenförändringar).
Alternativ
Fler recept inom Marmelad, curd ¤
Liknande recept som Tomatmarmelad, röd eller grön, eller chilimarmelad
- 
                
                    Marmelad grundreceptTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apelsinmarmelad med syltsocker, grundreceptTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel apelsinmarmelad med hela skalTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citronTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skalTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Confiture de prunes mirabelles, mirabellemarmeladTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Apple butter, amerikansk äppelmarmeladTid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svart vinbärsmarmeladTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nyponmarmelad med syltsockerTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker 
- 
                
                    Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt visTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              