Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 238

GBR (GI) / port: 18
Recept: 2855 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tomater 1000.0 gram 6%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Syltsocker 7.0 dl 92%
Vattenreduktion -4.0 dl -0%
Tillvalsalternativ:
Chilifrukt röd 2.0 styck Äts ej
Kryddnejlika 5.0 styck Äts ej
Vaniljsocker 1.0 tsk Äts ej
Kockskolan:
Om marmelad > Äts ej
Så skållar man > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
-
Skålla och skala tomaterna (se > Så skållar man). Ta bort blomfästet. Skär tomaterna i bitar.
Koka: Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 7-10 minuter under omrörning. Ta grytan från värmen. Skumma av.
Används vanligt socker i stället för syltsocker kokas tomaterna först i 20 minuter, varefter sockret tillsätts. Låt sedan koka i ytterligare 40 minuter, varav utan lock de sista 20.Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt. Används som tillbehör till mat.
Kockens kommentar
Marmeladen kan smaksättas på olika sätt, till exempel med vaniljsocker eller chilifrukt och paprika.Chilimarmelad: Önskas lite hetta i marmeladen kan urkärnade och strimlade chilipeppar och kryddnejlikor tillsättas i koket. Läs mer > Om marmelad.
Mormor Gretas gröna tomatmarmelad:
500 gram gröna tomater
2-3 dl syltsocker
juice av 1 lime
1/2 tsk timjan
Skålla och skala tomaterna (se > Så skållar man).
Skär tomaterna i mindre bitar. Lägg i kastrull.
Tillsätt socker och pressa i limesaft.
Låt småkoka 1 timme. Tillsätt timjan på slutet.
Häll upp på rena glasburkar och försegla.
Källa: Recept och bild från doft&smak
Länk: Klicka på doft&smak under bilden
Vattenreduktion = avdunstad vattenmängd. Reduktionen anges för att få rätt mängd färdiglagad marmelad och korrekta näringsvärden (läs mer > Om vattenförändringar).
Alternativ
Fler recept inom Marmelad, curd ¤
Liknande recept som Tomatmarmelad, röd eller grön, eller chilimarmelad
-
Marmelad grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apelsinmarmelad med syltsocker, grundrecept
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel apelsinmarmelad med hela skal
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skal
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Confiture de prunes mirabelles, mirabellemarmelad
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Apple butter, amerikansk äppelmarmelad
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svart vinbärsmarmelad
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nyponmarmelad med syltsocker
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt vis
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan