Tomatmarmelad, röd eller grön, eller chilimarmelad

Foto: Dansukker resektive doft&smak ¤

Tomatmarmelad, röd eller grön, eller chilimarmelad

Lägg till ingredienser

Antal dl: 12

Tomater

1000.0 

gram

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Syltsocker

7.0 

dl

Vattenreduktion

-4.0 

dl

 

Tillvalsalternativ:

 

Chilifrukt röd

2.0 

styck

Kryddnejlika

5.0 

styck

Vaniljsocker

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om marmelad >

 

 

Så skållar man >

 

 

Så skummar man >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 238

GBR (GI) / port: 18

Recept: 2855 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 115 gram)

Ingredienser

Visa:

Tomater 1000.0 gram 6%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%

Syltsocker 7.0 dl 92%

Vattenreduktion -4.0 dl -0%

 

Tillvalsalternativ:

Chilifrukt röd 2.0 styck Äts ej

Kryddnejlika 5.0 styck Äts ej

Vaniljsocker 1.0 tsk Äts ej

 

Kockskolan:

Om marmelad > Äts ej

Så skållar man > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Skålla och skala tomaterna (se > Så skållar man). Ta bort blomfästet. Skär tomaterna i bitar.

  2. Koka: Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 7-10 minuter under omrörning. Ta grytan från värmen. Skumma av.

    Används vanligt socker i stället för syltsocker kokas tomaterna först i 20 minuter, varefter sockret tillsätts. Låt sedan koka i ytterligare 40 minuter, varav utan lock de sista 20.

  3. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt. Används som tillbehör till mat.

Kockens kommentar

Marmeladen kan smaksättas på olika sätt, till exempel med vaniljsocker eller chilifrukt och paprika.

Chilimarmelad: Önskas lite hetta i marmeladen kan urkärnade och strimlade chilipeppar och kryddnejlikor tillsättas i koket. Läs mer > Om marmelad.

Mormor Gretas gröna tomatmarmelad:

500 gram gröna tomater
2-3 dl syltsocker
juice av 1 lime
1/2 tsk timjan

Skålla och skala tomaterna (se > Så skållar man).
Skär tomaterna i mindre bitar. Lägg i kastrull.
Tillsätt socker och pressa i limesaft.
Låt småkoka 1 timme. Tillsätt timjan på slutet.
Häll upp på rena glasburkar och försegla.
Källa: Recept och bild från doft&smak
Länk: Klicka på doft&smak under bilden


Vattenreduktion = avdunstad vattenmängd. Reduktionen anges för att få rätt mängd färdiglagad marmelad och korrekta näringsvärden (läs mer > Om vattenförändringar).

Alternativ

Marmelad grundrecept

Fler recept inom Marmelad, curd ¤

Liknande recept som Tomatmarmelad, röd eller grön, eller chilimarmelad