Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 350

Kcal / portion: 245

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2450 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 14%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 5.0 dl 43%
Strösocker 1.0 dl 16%
Bakpulver 2.0 tsk 1%
Kardemumma grovmald 1.0 tsk 0%
Kanel mald 1.0 tsk 0%
Smör 100.0 gram 30%
Ägg 1.0 styck 3%
Mjölk 1.5 dl 4%
Garnering:
Pärlsocker 2.0 msk 4%
Kockskolan:
Om vetebullar > Äts ej
Så formas vetebullar > Äts ej
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om bakpulverbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Förvärm ugnen på 225°C.
- Deg: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt och smula sönder smör med fingrarna.
- Tillsätt ägg och mjölk. Rör ihop till en klibbig deg.
- Forma runda bullar och lägg muffinsform. Strö överpärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
Kockens kommentar
Mat- och vetebröd tillagat med bakpulver kallas ibland hastbröd för att det går fort att tillaga. Till exempel scones och så kallat filmjölksbröd (läs mer > Om bakpulverbröd). Vanligtvis formas vetebullar på olika sätt (läs mer > Så formas vetebullar), men då måste brödet bakas med jäst för att bli elastisk och formbar (se recept > Vetebullar, kanelbullar grundrecept).Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats (= detta recept). Läs mer > Så formas vetebullar.
Några andra hastbröd
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Kaffebullar, hastbullar, snabba vetebullar med bakpulver
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan