Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 511

GBR (GI) / port: 20
Recept: 2045 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rundkornigt ris 4.0 dl 57%
Salt 1.3 tsk 0%
Kanelstång 10 cm 2.0 styck 2%
Mjölk 1.4 liter 41%
Tillbehör:
Strösocker 0%
Kanel mald 0%
Mjölk 0%
Kockskolan:
Om gröt > Äts ej
Om ris > Äts ej
Risgrynsgröt färdig Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Blanda ris med dubbla mängden vatten och lite salt i en kastrull. Låt småkoka under lock på svag värme i cirka 10 minuter tills vattnet kokat in.
- Häll i mjölk och kanelstång. Rör om. Låt koka upp på nytt, se upp så att det inte kokar över. Låt gröten svälla under lock på mycket låg värme i 30-40 minuter utan omrörning.
- Servera gröten med mjölk, socker, kanel och smör. Gröten passar också bra med kall sylt eller saftsoppa.
Kockens kommentar
Rätten äts året om men är klassisk julmat och kallas också julgröt och tomtegröt. Det var dock först in på 1800-talet som ris fanns tillgängligt, vilket ansågs som fingröt och därför dök upp på julborden. Julgröt till tomten och mandel i gröten är en äldre tradition. Läs mer > Om gröt. Klicka på ingrediensen för att läsa mer om rundkornigt ris.
Grötrester: Av överbliven risgrynsgröt kan man tillaga risgrynspudding, sjuskinnsgröt eller ris á la Malta (se recept via länk nedan).
Använd grötrester
Fler recept inom Övriga svenska klassiker
Liknande recept som Risgrynsgröt, julgröt, tomtegröt
-
Makaronigratäng, makaronilåda med kyckling
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Makaronipudding, makaronilåda
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Gratinerad köttfärspasta
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blodpudding kokt i mjölk
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bondomelett
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånsk äggakaka
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Fattiga riddare, french toast, pain perdu
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan