Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grönkål färsk ansad

500.0 

gram

el. grönkål fryst

 

 

Skinkspad }

 

 

el. vatten + konc. fond

 

 

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Vispgrädde

1.5 

dl

Sirap el. socker

1.0 

msk

Salt och vitpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas bladkål >

 

 

Så stuvar man >

 

 

Landskapsrätter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 152

Kcal / portion: 250

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1000 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 13%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 165 gram)

Ingredienser

Visa:

Grönkål färsk ansad 500.0 gram 20%

el. grönkål fryst 0%

Skinkspad } Äts ej

el. vatten + konc. fond Äts ej

Smör normalsaltat 2.0 msk 19%

Vispgrädde 1.5 dl 54%

Sirap el. socker 1.0 msk 7%

Salt och vitpeppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas bladkål > Äts ej

Så stuvar man > %

Landskapsrätter > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Färsk grönkål: Repa (riv) bladen från de grova stjälkarna. Enklare och snabbare är att använda vass kniv och skära längs stjälken. Skölj bladen väl. Koka kålen mjuk i skinkspad i 20-30 minuter. Ta upp och låt rinna av väl. Lägg över i sil och pressa för att få ut mer vätska. Torka av med handduk eller hushållspapper. Spadet kan användas till soppa. Grovskär.

    Djupfryst grönkål: Tina kålen i kylskåp över natt eller på svag värme i en gryta med lite matfett. Stöt sönder och rör om. Lägg över i sil och pressa för att få ut vätska.
  2. Fräs: Större mängder steks i omgångar. Lägg kolen i en stekpanna och torrstek den en stund. Vänd ofta så att den inte bränns vid. När ingen fukt finns mer på pannbotten tillsätts en stor klick smör. Stek i 5-10 minuter. Vänd ofta.
  3. Stuva: Koka upp grädde i kastrull. Tillsätt lite vetemjöl utrört i kallt vatten eller stärkelsemjöl. Låt sjuda några minuter till en tjockflytande sås. Rör om regelbundet, akta att det inte bränns vid. Tillsätt mer utrört mjöl om för tunn, späd med skinkspad om den är för tjock. Häll lagom mängd över grönkålen och blanda.
  4. Smaka av med salt, peppar, sirap eller (farin-)socker enligt eget önskemål.
  5. Värm upp inför servering.

Kockens kommentar

Rätten är klassisk till jul, varvid man brukar ha tillgång till skinkspad. Saknas skinkspad kan man ta vatten + koncentrerad kalvfond (1 msk per 3 dl vatten) eller buljongtärning (1 tärning per 5 dl vatten). I stället för sirap kan man använda socker och vissa smaksätter även med timjan, fänkålsfrön, ättika eller vinäger. Mängden grädde varieras beroende på hur krämig grönkålen önskas. Gör dubbel mängd mot planerat, långkål är allas favorit, stora som små.

Långkål enligt Grönkålsakademin: Koka kål i skinkspad eller buljong tills den är mjuk. Överkoka inte, det är ett av de vanligaste felen - spänsten i grönsaken ska finnas kvar. Häll bort spadet (eller använd till soppbas), grovhacka kålen. Stek den grovhackade kålen i smör - låt det ta lite tid. Späd sen med vispgrädde, som gör kålen len i smaken. Krydda med salt, vitpeppar och lite socker.

Långkål med skinka har av ICA Buffé utsetts till Hallands  landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).

Passar till

Julskinka

Fläskstek

Fläskkorv

Fler recept inom Övriga svenska klassiker

Liknande recept som Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål