Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 190

Kcal / portion: 714

GBR (GI) / port: 27
Recept: 2855 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 5.0 styck 11%
Standardmjölk (röd) 4.0 dl 8%
Vetemjöl 1.0 dl 7%
Salt 0.5 tsk 0%
Smör till stekning 1.0 msk 3%
Tillbehör:
Stekfläsk knaperstekt 8.0 skivor 14%
Äppelmos 6.0 dl 54%
Kockskolan:
Så steks ägg, omelett > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning
- Omelett: Vispa ihop hälften av mjölken med vetemjöl och salt. Tillsätt resten av mjölken och äggen och vispa till en jämn smet.
- Fräs smöret i en stekpanna och häll i äggsmeten. Sänk värmen och grädda på medelvärme tills smeten har stelnat. Rör försiktigt i smeten några gånger.
- Stjälp upp och vänd kakan på en tallrik eller ett lock. Låt den glida ner i stekpannan igen och grädda ett par minuter på andra sidan tills den fått färg.
- Tillbehör: Stek under tiden fläsk.
Kockens kommentar
Skånsk äggkaka är en klassisk skånsk ugnsomelett, som även vändsteks i panna. Som tillbehör serveras alltid stekt fläsk. Lingonsylt brukar anges i recept som tillbehör, men tillgången på lingon i Skåne är liten varför man där förr brukade servera äppelmos eller smörstekta äppelklyftor till, ibland strimlad stekt vitkål. Skånsk äggkaka har utsetts till Skånes landskapsrätt av ICA (läs mer > Svenska landskapsrätter).Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Stekfläsk som steks" eller "Stekfläsk som knapersteks". Utan justering för fettförlust vid stekning svarar fläsket för 61% av energimängden. Läs mer > Om fettupptag.
Alternativ
Fler recept inom Övriga svenska klassiker
Liknande recept som Skånsk äggakaka
-
Makaronigratäng, makaronilåda med kyckling
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Makaronipudding, makaronilåda
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Gratinerad köttfärspasta
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blodpudding kokt i mjölk
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bondomelett
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånsk äggakaka
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Fattiga riddare, french toast, pain perdu
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan