Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 276

Kcal / portion: 1189

GBR (GI) / port: 2
Recept: 4754 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 21%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Pajdeg:
Fullkornsvetemjöl 2.0 dl 8%
Vetemjöl 2.0 dl 9%
Smör kallt 200.0 gram 31%
Vatten 3.0 msk 0%
Äggvita 1.0 styck 0%
Pajform (22-25 cm) > 1.0 styck Äts ej
Fyllning:
Nötfärs 600.0 gram 23%
Gul lök 1.0 st stor 1%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Paprika röd 1.5 styck 1%
Timjan färsk 0.5 kruka 0%
Rosmarin färskhackad 1.5 tsk 0%
Creme fraiche 3.5 dl 24%
Tomatpuré konserv 3.0 msk 0%
Ägg 1.0 styck 1%
Kockskolan:
Pajdeg osötad Äts ej
Om ugnslagad köttfärs > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp minst 30 minuter. För frasig pajskal, se via länk nedan > Proffsets frasiga pajskal.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter. Tag ut och pensla med äggvita. Låt svalna.
- Fyllning: Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka paprikan, hacka även timjan och rosmarin. Blanda allt i en skål.
- Hetta upp matfett i stekpanna. Finfördela och stek färsen några minuter i lite matfett på medelhög värme tills genomstekt. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt hacket och stek ytterligare några minuter. Rör ner créme fraiche och tomatpuré. Låt svalna något. Fyll pajskalet med färsen.
- Pajlock: Kavla ut resterande deg. Skär cirka 2 cm breda remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugn i 30 minuter.
Kockens kommentar
Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.Alternativ
Fler recept inom Klassiska köttfärsrätter
Liknande recept som Köttfärspaj
-
Köttbullar med potatismos och gräddsås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gammaldags pannbiff
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff ā la Lindström, originalet
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Wallenbergare original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Kalvjärpe original
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gotländsk fårsmäcka
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Råbiff - biff tartar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan