Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon

Foto: Kryddburken ¤

Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Gröt:

 

Korngryn, kärnor

1.5 

dl

el. ris

 

 

Mjölk

5.0 

dl

Russin

1.0 

dl

 

Korvkaka:

 

Lever nöt el. svin

300.0 

gram

Späck

100.0 

gram

el. stekfläsk

 

 

Gul lök

1.0 

st liten

Ägg

2.0 

styck

Sirap

1.0 

msk

Mejram torkad

1.0 

krm

Ingefära mald

2.0 

tsk

Salt och vitpeppar

 

 

Smör

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Lingonsylt rårörda konserv

2.0 

dl

Vitkål strimlad

400.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om korvkaka >

 

 

Läs om Tore Wretman >

 

 

Om pudding >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 150

Kcal / portion: 705

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2820 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 7%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 469 gram)

Ingredienser

Visa:
Gröt:

Korngryn, kärnor 1.5 dl 13%

el. ris 0%

Mjölk 5.0 dl 11%

Russin 1.0 dl 6%

 

Korvkaka:

Lever nöt el. svin 300.0 gram 11%

Späck 100.0 gram 27%

el. stekfläsk 0%

Gul lök 1.0 st liten 1%

Ägg 2.0 styck 4%

Sirap 1.0 msk 2%

Mejram torkad 1.0 krm 0%

Ingefära mald 2.0 tsk 1%

Salt och vitpeppar 0%

Smör 1.0 msk 3%

 

Tillbehör:

Lingonsylt rårörda konserv 2.0 dl 12%

Vitkål strimlad 400.0 gram 4%

 

Kockskolan:

Om korvkaka > Äts ej

Läs om Tore Wretman > Äts ej

Om pudding > Äts ej

Tillagning

  1. Lägg levern i kallt vatten eller mjölkblandat vatten i en timme eller mer. Fintrimla vitkål och blanda med rårörda lingon.
  2. Gröt: Koka grynen i dubbla mängden vatten på svag värme i cirka 30 minuter (se förpackning) tills nästan all vätska sugits upp av grynen.
  3. Tillsätt mjölk och lättkoka till lös gröt. Tillsätt russinen mot slutet. Låt svalna.
  4. Korvkaka: Sätt ugnen på 200°C.
  5. Torka av levern, skär i bitar. Skär också späck/fläsk i mindre bitar. Skala lök och dela i bitar. Mal eller mixa.
  6. Blanda smeten med gröt, sirap, äggvisp och kryddor.
  7. Smörj en ugnsfast form (brödform) med matfett. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter till fast smet med fin yta. Servera.

Kockens kommentar

Korvkaka är en gammal klassiker, ett sätt att ta tillvara lite simplare lever. I ännu äldre recept ingick större andel korngryn och rikligt med smält smör som tillbehör. Förr i tiden tillredde man också korvkaka av allehanda fetare köttrester och havregryn var ett sätt att dryga ut med.

Mängden lever, späck och korngryn kan varieras enligt eget önskemål. Russinen kan utelämnas eller ersättas med extra sirap beroende på hur söt anrättning som önskas. Man kan utelämna både sirap och russin för att minska på sockerhalten. Vitkålslingonen ger tillräcklig sötma. Förr uppskattade man mer söt och fet mat, vilket vi numera försöker undvika. Tar man bort russin och sirap minskar energimängden per portion med cirka 130 Kcal. Mängd lingonsylt (=14% av kalorimängden) kan man också minska.

Passar till

Rårörda lingon

Fler recept inom Klassiska köttfärsrätter

Liknande recept som Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon