Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 178

Kcal / portion: 797

GBR (GI) / port: 5
Recept: 4782 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 12%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Viltfärs 1.0 kilo 28%
Gul lök 1.0 styck 1%
Vispgrädde 4.0 dl 30%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Smör till stekning 2.0 msk 4%
Tillbehör:
Potatis 1.0 kilo 14%
Smör normalsaltat 2.0 msk 4%
Mjölk 0.5 dl 1%
Lingon 4.0 dl 3%
Socker? 0%
Sås:
Vatten 2.0 dl 0%
Köttbuljongtärning 1.0 styck 0%
Grädde 2.0 dl 15%
Maizena ljus 0%
Skapat av: Äleby Gård
Tillagning (30 min )
- Skala och koka potatis.
- Skala och finhacka lök. Fräs löken mjuk och glansig i smör.
- Färs: Blanda ihop färs, lök och kryddor. Häll i grädde så att du får en formbar konsistens, men ej för hård.
- Forma biffar i en storlek som du själv tycker om, mindre eller större. Stek i smör i stekpanna tills de är genomstekta.
- Sås: Koka upp alla ingredienser till såsen. Red med lite maizena utrört i vatten om du vill ha en tjockare sås. Smaka av.
- Stompa" potatisen. Hacka persilja.
- Servera med råa lingon vilket ger en pikant syrlighet. Om man vill kan lingonen blandas med lite salt. Garnera med hackad persilja.
Kockens kommentar
Med samma färssmet kan du också göra fina små eller större biffar. Till jul kan du tillsätta lite kryddpeppar och vitpeppar istället för timjan.Potatisstomp/stomppotatis är ett gammalt uttryck för potatismos. Stompa (eng. stomp, stamp) är ett uttryck för att stöta i jämn takt. Jämför jazzmusikens stomp = kraftigt stampande, hastigt tempo och markerad rytm.
Fler recept inom Övriga klassiska kötträtter
Liknande recept som Viltköttbullar med stomppotatis
-
Klassisk kokt tunga med mos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalmarlåda med skånsk potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Får i kål, köttgryta av bog och/eller bringa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lapskojs, potatismos med kött
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Tjälknöl (tjälknul)
Tid: 8 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Älgstek i ugn
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Hjort- eller rådjursstek
Tid: 2 tim 30 min (+ 48 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Renstek
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hare med gräddsås på klassiskt vis
Tid: 7 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman