Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 194

GBR (GI) / port: 0
Recept: 777 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 23%
Fett: 3%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammracks bit 2.0 styck 99%
Vitlök? 0%
Timjan torkad 1.0 msk 1%
Kockskolan:
Så grillas kött > Äts ej
Så lagas lammracks > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Förbered: Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen). Ta ut köttet ur kylskåpet. Kött bör vid grillning vara rumstempererat.
- Förbered och tillaga tillbehör till maten.
- Linda aluminiumfolie runt benknotorna så att de inte svartbräns. Önskas vitlökssmak, gnid in köttet med vitlöksklyfta. Pensla köttet med lite matolja och krydda med timjan, salt och peppar.
- Grilla 10-15 minuter på bensidan och 5-7 på köttsidan till fin färg och beroende på hur genomstekt som man vill ha köttet. Testa med ett snitt i köttbiten.
- Ta av och låt köttet vila i 5-10 minuter före servering.
Kockens kommentar
Lammracks är "enkelkotletter" med revben från rackdelen, det vill säga ryggen mellan sadeln och framdelen, förr kallad lammkarré, läs mer, klicka på ingrediensen.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något.
Passar till
Fler recept inom Grillat nötkött, lammkött
Liknande recept som Grillad lammracks hel bit
-
Grillad ryggbiff
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad marinerad hel ryggbiff
Svårighet: Medel, Receptgivare: Scan
-
Grillad lammentrecote med rödbetor och getost
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad entrecôte i skivor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad lammrygg med sallad på sötpotatis smaksatt med apelsin }
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beef
Tid: 1 tim (+ 9 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillat lammspett
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad kokt oxbringa med caesarsmör
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan