Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 381

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1524 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 23%
Fett: 9%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ryggbiff marmorerad 1000.0 gram 77%
Smör+olja till stekning 50.0 gram 24%
Kockskolan:
Så grillas biff > Äts ej
Så ugnslagas biff > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 4 tim )
- Sätt ugnen på 100ºC.
- Putsa köttet rent från hinnor. Behåll eventuell fettkappa (fettkant). Den ger fin smak. Salta.
- Hetta upp stekpanna med matolja på högsta värme tills rykande het. Tillsätt lite smör och bryn köttet ordentligt runt om till fin yta.
- Sätt in i ugnen i 1-1,5 timme till innertemperatur 50-55ºC. Se tabell nedan.
- Ta ut köttet och låt det vila i minst 20 minuter utan att täcka köttet.
- Sätt på grillen och förbered tillbehör.
- Skär köttet i tjocka portionsskivor. Pensla köttet med olja. Peppra.
- Grilla köttet på hög värme till fin stekyta.
Kockens kommentar
Bästa grillresultat får man om man förlagar köttet i ugn innan grillning skall ske. Ju lägre ugnstemperatur desto jämnare genomstekt blir köttet, samtidigt som tillagningstiden ökar. Ungslaga gärna köttet på förmiddagen för senare grillning på kvällen. Med förlagning slipper man stress och tidproblem i samband med måltiden. Jämför recept Oxfilé till större sällskap.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Passar till
Fler recept inom Grillat nötkött, lammkött
Liknande recept som Grillad ryggbiff
-
Grillad ryggbiff
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad marinerad hel ryggbiff
Svårighet: Medel, Receptgivare: Scan
-
Grillad lammentrecote med rödbetor och getost
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad entrecôte i skivor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad lammrygg med sallad på sötpotatis smaksatt med apelsin }
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beef
Tid: 1 tim (+ 9 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillat lammspett
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad kokt oxbringa med caesarsmör
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan