Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 610

GBR (GI) / port: 11
Recept: 2440 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxfilé skiva 2-3 cm 4.0 styck 51%
Bacon som knapersteks} 4.0 skivor 7%
Rosmarin torkad 1.0 msk 0%
Tandpetare Äts ej
Tillbehör:
Sötpotatis 4.0 styck 33%
Smör normalsaltat 2.0 msk 8%
Sallad till maten? 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Så grillas oxfilé > Äts ej
Så grillas kött > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen). Ta ut köttet ur kylen och rumstemperera. Putsa det fritt från senor och hinnor.
- Lägg sötpotatisen i god tid på grillen. En 300 grams sötpotatis tar cirka 45 minuter i en grill med lock. Känn med sticka om den är klar. Det skall vara mjukt rakt igenom.
- Förbered eventuell sallad. Linda bacon runt köttbitarna och fäst med en tandpetare. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
- Grilla köttet 5-8 minuter på var sida beroende på tjocklek. Köttet skall vara lätt rått i mitten. Ta av och låt vila 5-10 minuter.
- Skär upp den färdiga potatisen och tillsätt en klick smör och strö på lite salt och rosmarin.
Kockens kommentar
Sötpotatis måste grillas hel, det går inte att grilla den i bitar eller skivor. Den faller då sönder.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Näringsberäkning: Bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Bacon som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Grillat nötkött, lammkött
Liknande recept som Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis
-
Grillad ryggbiff
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad marinerad hel ryggbiff
Svårighet: Medel, Receptgivare: Scan
-
Grillad lammentrecote med rödbetor och getost
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad baconlindad oxfilé med grillad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad entrecôte i skivor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad lammrygg med sallad på sötpotatis smaksatt med apelsin }
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
BBQ brisket, grillad bringspets (oxbringa) som stek eller pulled beef
Tid: 1 tim (+ 9 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillat lammspett
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad kokt oxbringa med caesarsmör
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan