Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1236 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 27%
Fett: 2%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Nötrulle 1200.0 gram 100%
Kockskolan:
Så lagas nötrulle > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Om tjälknöl > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Baker Meat" under bilden.
- Köttet bör vara väl mörat. Putsa köttet. Skölj och torka av. Låt rumstemperera i 1 timme eller mer.
- Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål.
- Sätt ugnen på 250°C (alternativ 125°C se nedan).
- Krydda steken med salt och andra kryddor enligt önskemål. I filmen även peppar och vitlökspulver.
- Filmen: Stek i ugnen 6 minuter per kilo. Stäng av värmen och låt vara i eftervärmen i 2-3 timmar utan att öppna luckan.
- Alternativ stekning: Stek i ugn 125°C till kärntemperatur 56°C, eller enligt eget önskemål. Dock ej över 65°C för då blir det hårt och stumt. Låt vila en halvtimme.
- Servera köttet varmt eller kallt. Skär köttet i så tunna skivor som möjligt. Utmärkt gott som smörgåspålägg.
Kockens kommentar
Fryst kan köttet tillagas som tjälknöl, läs mer > Om tjälknöl.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn
Fler recept inom Ugnsstekt nötkött, nötstek
Liknande recept som Ugnstekt nötrulle
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Högrevsstek i ugn
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Långsamt ugnslagad högrevsstek av högrevskärna/högrevshjärta
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostad högrev med kantareller, rotsakscreme och friterad baguette
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ugnsstekt apelsinglaserad bogstek med stjärnanis
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Luffarstek/luffarbiff (fjäderbladsbogstek, flat iron steak)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nötbog i lergryta med rotsaker
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ungstekt oxbringa
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnslagad marinerad oxbringa
Tid: 2 tim 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnsgrillad flankstek
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan