Skånsk äggakaka

Foto: Arla ¤

Skånsk äggakaka

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ägg

5.0 

styck

Standardmjölk (röd)

4.0 

dl

Vetemjöl

1.0 

dl

Salt

0.5 

tsk

Smör till stekning

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Stekfläsk knaperstekt

8.0 

skivor

Äppelmos

6.0 

dl

el. lingonsylt

 

 

 

Kockskolan:

 

Så steks ägg, omelett >

 

 

Om fettupptag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 190

Kcal / portion: 714

GBR (GI) / port: 27

Recept: 2855 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 376 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 5.0 styck 11%

Standardmjölk (röd) 4.0 dl 8%

Vetemjöl 1.0 dl 7%

Salt 0.5 tsk 0%

Smör till stekning 1.0 msk 3%

 

Tillbehör:

Stekfläsk knaperstekt 8.0 skivor 14%

Äppelmos 6.0 dl 54%

el. lingonsylt 0%

 

Kockskolan:

Så steks ägg, omelett > Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning

  1. Omelett: Vispa ihop hälften av mjölken med vetemjöl och salt. Tillsätt resten av mjölken och äggen och vispa till en jämn smet.
  2. Fräs smöret i en stekpanna och häll i äggsmeten. Sänk värmen och grädda på medelvärme tills smeten har stelnat. Rör försiktigt i smeten några gånger.
  3. Stjälp upp och vänd kakan på en tallrik eller ett lock. Låt den glida ner i stekpannan igen och grädda ett par minuter på andra sidan tills den fått färg.
  4. Tillbehör: Stek under tiden fläsk.

Kockens kommentar

Skånsk äggkaka är en klassisk skånsk ugnsomelett, som även vändsteks i panna. Som tillbehör serveras alltid stekt fläsk. Lingonsylt brukar anges i recept som tillbehör, men tillgången på lingon i Skåne är liten varför man där förr brukade servera äppelmos eller smörstekta äppelklyftor till, ibland strimlad stekt vitkål. Skånsk äggkaka har utsetts till Skånes landskapsrätt av ICA (läs mer > Svenska landskapsrätter).

Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Stekfläsk som steks" eller  "Stekfläsk som knapersteks". Utan justering för fettförlust vid stekning svarar fläsket för 61% av energimängden. Läs mer > Om fettupptag.

Alternativ

Ungsomelett

Fler recept inom Fyllda omeletter

Liknande recept som Skånsk äggakaka