Fransk fylld svampomelett

Foto: Jamie Oliver, french omelette

Fransk fylld svampomelett

Lägg till ingredienser

Portioner: 1

Ägg

3.0 

styck

Svamp

75.0 

gram

Vitlök

 

 

Citronjuice

0.5 

tsk

Timjan

2.0 

kvistar

Matolja till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Smör

10.0 

gram

Hårdost riven

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så steks ägg, omelett >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 238

Kcal / portion: 723

GBR (GI) / port: 0

Recept: 723 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 20%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 304 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 3.0 styck 26%

Svamp 75.0 gram 3%

Vitlök 0%

Citronjuice 0.5 tsk 0%

Timjan 2.0 kvistar 0%

Matolja till stekning 1.0 msk 17%

Salt och peppar 0%

Smör 10.0 gram 10%

Hårdost riven 2.0 dl 40%

 

Kockskolan:

Så steks ägg, omelett > Äts ej

Tillagning (20 min )

Se film, klicka på "Jamie Oliver" under bilden.

  1. Ansa och hacka svamp. Skala och tunnskiva vitlök.
  2. Svamp: Häll olja i panna och stek svampen mjuk på medelhög värme tills de fått lite färg. Vänd svampen ett flertal gånger. Tillsätt vitlök, några droppar citron, timjan och en klick smör mot slutet. Lägg åt sidan.
  3. Torka av pannan med hushållspapper om den skall användas till omeletten. Pannan måste vara ren så att inte omeletten fastnar i botten. Sänk värmen till lite under medelvärme.
  4. Omelett: Knäck ägg i en bunke. Tillsätt en nypa salt. Vispa med gaffel samman vita med gula.
  5. Häll lite olja i pannan och häll i äggsmeten. Rör försiktigt om i smeten med en gaffel eller sked så att all lös smet får kontakt med värmen. Arbeta långsamt utifrån kanterna inåt. Reparera hål. Sluta när smeten börjar stelna mer samman­hängande. Riv över ost och ta av från värmen.
  6. Servera: Skaka på pannan för att kontrollera att omeletten inte sitter fast. Lossa den i så fall med stekspade. Lägg svampfyllningen på halva omeletten vid pannans sida. Häll av omeletten försiktigt på en tallrik. När halva omeletten glidit ner vinklas pannan så att den ofyllda halvan hamnar ovanpå. 

Kockens kommentar

En omelett skall inte överstekas utan vara krämig. Fyllning kan vara nästan vad som helst. Fransk omelett passar bättre än svensk till denna typ av fylld omelett, för att den franska är fastare. Svensk äggsmet passar bättre till frittata. Läs mer om omeletter > Så steks ägg.

Fler recept inom Fyllda omeletter

Liknande recept som Fransk fylld svampomelett