Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 190
 
    
                Kcal / portion: 714
 
    
                GBR (GI) / port: 27
Recept: 2855 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 5.0 styck 11%
Standardmjölk (röd) 4.0 dl 8%
Vetemjöl 1.0 dl 7%
Salt 0.5 tsk 0%
Smör till stekning 1.0 msk 3%
Tillbehör:
Stekfläsk knaperstekt 8.0 skivor 14%
Äppelmos 6.0 dl 54%
Kockskolan:
Så steks ägg, omelett > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning
- Omelett: Vispa ihop hälften av mjölken med vetemjöl och salt. Tillsätt resten av mjölken och äggen och vispa till en jämn smet.
- Fräs smöret i en stekpanna och häll i äggsmeten. Sänk värmen och grädda på medelvärme tills smeten har stelnat. Rör försiktigt i smeten några gånger.
- Stjälp upp och vänd kakan på en tallrik eller ett lock. Låt den glida ner i stekpannan igen och grädda ett par minuter på andra sidan tills den fått färg.
- Tillbehör: Stek under tiden fläsk.
Kockens kommentar
Skånsk äggkaka är en klassisk skånsk ugnsomelett, som även vändsteks i panna. Som tillbehör serveras alltid stekt fläsk. Lingonsylt brukar anges i recept som tillbehör, men tillgången på lingon i Skåne är liten varför man där förr brukade servera äppelmos eller smörstekta äppelklyftor till, ibland strimlad stekt vitkål. Skånsk äggkaka har utsetts till Skånes landskapsrätt av ICA (läs mer > Svenska landskapsrätter).Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Stekfläsk som steks" eller "Stekfläsk som knapersteks". Utan justering för fettförlust vid stekning svarar fläsket för 61% av energimängden. Läs mer > Om fettupptag.
Alternativ
Fler recept inom Fyllda omeletter
Liknande recept som Skånsk äggakaka
- 
                
                    Fransk fylld svampomelettTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Krämig svensk svampomelettTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Fransk omelett med mexikansk bönsalsaTid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Fransk omelett med konjak (efterrätt)Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tamagoyaki - japansk fylld och rullad tunn omelettSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ugnsomelett med svampstuvning eller annat enligt egen smakTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Skånsk äggakakaSvårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    BondomelettTid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Frukostfrittata - italiensk fylld omelettSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tortilla patatas, tortilla española - klassisk spansk potatisomelettTid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              