Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg

Foto: Kitchen Getaway

Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Standardmjölk (röd)

0.8 

dl

Citronjuice

1.0 

tsk

Vitlök

1.0 

klyfta

Matolja neutral (ej oliv)

2.0 

dl

Salt

1.0 

krm

 

Smaksättningsalternativ:

 

Olivolja extra virgin

 

 

Kajennpepparpulver

 

 

Tabasco röd

 

 

 

Kockskolan:

 

Om majonnässåser >

 

 

Om emulsion >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 617

Kcal / portion: 549

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1646 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 68%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 89 gram)

Ingredienser

Visa:

Standardmjölk (röd) 0.8 dl 3%

Citronjuice 1.0 tsk 0%

Vitlök 1.0 klyfta 1%

Matolja neutral (ej oliv) 2.0 dl 97%

Salt 1.0 krm 0%

 

Smaksättningsalternativ:

Olivolja extra virgin 0%

Kajennpepparpulver 0%

Tabasco röd 0%

 

Kockskolan:

Om majonnässåser > Äts ej

Om emulsion > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Rumstemperera ingredienserna. Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur. Skala vitlök.
  2. Lägg mjölk, citronjuice och vitlök i en hög smal skål. Mixa med stavmixer cirka en halv minut tills skum bildats.
  3. Mixa ner olja, först droppvis och sedan i en väldigt tunn stråle. Tillsätt inte mer olja när såsen tjocknat ordentligt.
  4. Rör ner smaksättare enligt eget önskemål för hand, till exempel lite smakrik olja, kajennpeppar eller tabasco. Smaka av.

Kockens kommentar

Det går faktiskt att tillreda "majonnäs" utan ägg, men mjölkproteinerna har inte lika bra emulgeringsförmåga som lecitinet i ägg. Läs mer > Om emulsion. Denna majonnäs används på samma sätt som vanlig majonnäs.

Fler recept inom Oljesås, majonnässåser

Liknande recept som Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg